Chihuahua

Vuxen omplacering

2017-09-25 12:09 #0 av: yeahsica

Hej!

Jag har eventuellt fått möjligheten att ta hem en vuxen omplacering på ca 2 år. Jag har inte hunnit fråga så mycket om just den hunden än, utan ska göra det snart, men jag har några allmänna frågor om att ta hem en omplacering som jag hoppas att ni kan hjälpa mig med! :)

Jag vill gärna träna (rallylydnad och nosework främst) och kanske tävla med hunden och man lägger ju en del grunder för sådant redan när de är valpar. Om det skulle vara så att hunden inte är så van vid träning; går det att jobba upp en träningslust och olika belöningssätt (kamp, lek, godis m.m.) även när den är vuxen?

Hur mycket kan man i allmänhet forma en redan vuxen hund? Går det att kompensera för eventuella missar i socialisering och så?

Finns det något speciellt jag borde tänka på vad gäller att få hem en omplacering jämfört med att få hem en valp?

Anmäl
2017-09-27 14:11 #1 av: ChristineF

Hej!
Vad roligt, det du kan tänka på först är att ta reda på om hunden har stamtavla där du kan kolla upp linjer, rastypiska sjukdomar (kolla t.ex. knästatus och ögonlysning på föräldrar och bakåt). Vill du träna så är det ju bra om hunden har kollat knäna innan köp, det kan göras från ett år och uppåt.
När det gäller social och miljöträning så är den bästa åldern att ta in sånt i ung valpålder, 8-12 veckor är den bästa tiden (dock ska man inte hälsa på främmande hundar innan vaccin, men sitta och titta i olika miljöer är tillräckligt!) och sedan avtar det sakta upp i åldern. MEN det är faktiskt aldrig för sent att lära en gammal hund att sitta och 2 år är inte mycket! :-) Att jobba fram leklust, belöna trevligt beteende, lära in nya kommandon och vänja sig vid nya miljöer är möjligt i alla åldrar, det kan ta lite mer tid och variera i framgång bara. Vissa hundar älskar att kampa, medan andra hellre vill ha godisbelöning. Testa er fram och jobba hemifrån och utåt. Ibland kan en hund älska lek med sin ägare hemma, men känna sig osäker/distraherad ute, det kan jobbas bort. Skvallerträning är ett bra sätt att träna på hundmöten, katter, människor och ljud. Lite allt möjligt. Klicker är en fantastisk uppfinning. Om du känner dig osäker så gå kurs. Var hemma ett par veckor och bara "bonda" först, sedan kan ni ju testa vardagslydnad eller klickerkurs. Det ger verkligen mycket i relationen, även om man kan grunderna.  :-) Sen kan ni ge er på den sport som verkar passa er.
Något att tänka på är att även en vuxen omplacering kan bli som en valp i ett nytt hem, min Signe var 1,5år när hon kom och började kissa lite inne som en osäkerhet. Vi jobbade på hennes självförtroende, gick ut oftare, belönade kiss utomhus och satte in adaptil i lägenheten. Efter några månader var hon tillbaka till rumsrenhet :-) Adaptil kan faktiskt vara en bra grej att sätta in innan hunden kommer, då luktar det tryggt och hemma direkt. Även ensamhetsträning och liknande kan man behöva börja om med.

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2017-09-27 16:14 #2 av: yeahsica

Tack snälla för ditt långa svar!

Vet att hunden har stamtavla och har även tittat lite på hunddata. Tyvärr är det en del patellaluxation i släkten, men jag ska fråga mer om det när jag pratar med ägaren nästa gång. Ögonen på föräldrarna är också testade och de är i alla fall fria :)

Ska fundera på om jag kanske ska gå en kurs i vardagslydnad ändå, som du säger kan det ju ge mycket relationsmässigt! Hade tidigare tänkt skippa vardagslydnad/valpkurs och hoppa direkt in i en kurs i någon hundsport, men kanske borde tänka om. Kan ju vara kul att gå en mer allmän kurs tillsammans först faktiskt och få en bra grund att stå på.

Tack för tipset om Adaptil. Det hade jag helt glömt bort fanns. Kan tänka mig att det kan behövas en del träning i det nya hemmet, både vad gäller ensamhet, rumsrenhet och annat, så det kan nog vara en bra grej som du säger!

Anmäl
2017-09-29 22:25 #3 av: Lena129

Om en hund ska gå att träna när den är 2-3 år måste den gå lärt sig att det är bra och roligt att samarbeta med människor plus vara socialiserad redan som valp. Annars går det inte. Annat än i väldigt små ansatser som kanske att lära hunden sätta sig.

Anmäl
2017-09-30 23:33 #4 av: Tilde

Jag har två omplaceringar. En var nästan 10 när han kom till mig, den andre skulle fylla 6. Båda är helt andra hundar nu så visst kan man träna och forma dem till nya individer! :) Det kan ju ta lite extra tid att få dem intresserade av nya saker men borde inte vara några problem 😊

♥ Tilde

Anmäl
2017-10-01 16:10 #5 av: yeahsica

#4 Vad kul att höra! Låter lovande, om vi kommer fram till att hon ska få bo här :)

Anmäl
2017-10-14 23:06 #6 av: tiger tok

#3 håller jag inte med om, tog hand om en labbe tik, hon vad rädd för stora hundar, bilar, höga ljud, dammsugaren, trappor, många barn, till att idag kunna leka med nästan alla hundar, inte bry sig om fordon överhuvudtaget, höga ljud reagerar hon knappt på och hon älskar barn!
Så ingenting är omöjligt:)

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl