Etikettchihuahua
Läst 181 ggr
Draknästets_Reptiler
2021-04-19, 17:50

Välkommen till Chihuahua

Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4

Vad är en Chihuahua Vart kommer de ifrån? Är det en frisk ras? Vad ska jag tänka på innan köp? Hur är det att leva med en chihuahua?

Historia:
En av de kändaste teorierna om rasens ursprung är att hundarna i vilt tillstånd levde i Mexico för att vid tiden för toltekernas civilisation fångas in och domesticeras.

Liknande hundar (kallade Techichi) har på gamla målningar och skelett återfunnits på Malta och i Egypten, vilket gör att rasens ursprung än så länge oklart. En sak som är säker är att de fått namnet från Mexicos största delstat Chihuahua där även en öken med samma namn finns.

Rasen är senare framavlad genom dvärgpinscher. De tog de minsta exemplaren och avlade på. Den långhåriga chihuahuan har Europeiska dvärgspanielar inkorsade.

De första chihuahuorna importerades till Sverige 1951, men gjorde inte sitt genombrott förrän 1958.

Sedan mitten av 2000-talet så har populariteten ökat på rasen och de hade förstaplats på Svenska kennelklubbens lista över nyregistreringar 2012 när man räknade ihop de två hårlagen korthår och långhår.

Hälsa:

Chihuahuan är en av världens minsta hundraser, men trots det är det en mycket frisk och sund ras. Några särskilda rasbundna sjukdomar finns inte, men de ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram om patella luxation. Uppfödarna jobbar för att få bort problemen med knälederna och hundar som ska gå i avel måste undersökas för att avkomman ska få registreras. Även hos sällskapshundar har PL blivit mer känt och många kollar sina hundar även om de ej ska avla. De vill kunna vara aktiva med sin hund utan att behöva tänka på eventuella förslitningsskador.
Även ögonlysning är något viktigt som ökar.

Ohälsa

Tyvärr har rasens framgång även för med sig en del negativt, t.ex. smuggelhundar, oseriös avel, djurplågeri och hundstölder. Om man är intresserad av att köpa valp bör man vara noga med att kolla upp så det är seriöst. Åk och hälsa på uppfödaren/kenneln och se hur hundarna har det. Känn efter om det är något du vill stödja och se till att alla papper är i ordning.
Just nu är det sådant överflöd av valpannonser så att många kennelägare som lägger ner hela sitt liv i sina kära hundar sitter med de vuxna valparna kvar där hemma i väntan på att de ska komma till egna familjer. Så tänk efter en extra gång om du verkligen behöver riskera att ta valpar på din sällskapshund, mycket kan hända längs vägen.

Utseende:

Rasen ska ha en kompakt kroppsbyggnad. Av mycket stor betydelse är den äppelformade skallen och att rasen bär sin måttligt långa svans mycket högt, antingen böjd eller i en halvcirkel med spetsen pekande ned mot ländpartiet.

En chihuahua får enligt rasstandarden väga från 500 g till 3 kg, men de allra minsta exemplaren är både ovanliga och oftast osunda.

Det finns korthårig och långhårig chihuahua. Även om pälsmängden kan variera finns det inga "semi-långhår" eller dylikt.

Samtliga färger i alla upptänkliga nyanser och kombinationer är tillåtet med undantag av Merle.

Korthårig:

Hos den korthåriga chihuahuan ska
pälsen vara tämligen kort, rak, glänsande och åtliggande. Kring halsen och på svansen ska den vara något längre.

Långhårig:

Hos den långhåriga chihuahuan ska
pälsen vara lång och mjuk med fin struktur. Den kan vara antingen rak eller lätt vågig.
Pälsen ska vara längst på svansen, där den bildar en plym, på baksidan av frambenen och av låren, på tassarna samt runt halsen, där den ska bilda en krage.
Längre päls ska finnas även på örats ytterkant, men örontippen ska vara korthårig. På huvudet och framsidan av benen ska pälsen vara kort.

Vård:

Rasen kräver ingen speciell pälsvård. De kan badas när de blir smutsiga och den långhåriga varianten ska kammas någon gång i veckan, för att undvika tovor. Det vanligaste är att de fäller två gånger per år. Det är dock bra att tidigt vänja valpen (oavsett hårlag) vid pälsvård.

Tänderna är ofta ett problem hos småhundar och det är viktigt att sköta munhygienen för att undvika tandsten och tandlossning.
Det mest effektiva är enligt veterinärer är att borsta tänderna med en liten tandborste (för hund eller bebis) och tandkräm avsedd för hundar. Ju oftare desto bättre, gärna varje dag. Det är också viktigt att hunden får använda sina tänder på naturligt sätt, t.ex. genom att tugga på ben.

Ögonen kan på vissa individer vara rinniga vilket de normalt ej skall vara, det kan man kolla upp hos en veterinär för att utesluta problem med tårkanaler eller inåtväxande hårstrån.
Det händer också att problemet uppkommer på grund av foder och försvinner vid byte till annat. Det kan t.ex. röra sig om allergi mot spannmål eller något annat i fodret.

Öronen är normalt problemfria hos rasen eftersom de är uppåtstående och luftas naturligt. Man behöver inte göra något speciellt, håll koll så det ser rent ut och inte luktar illa.

Klorna klipps naturligtvis vid behov och ska hållas korta.

Det är jättebra att vänja valpen vid all hantering i tidig ålder, gör det till en mysig stund!

Egenskaper:
Chihuahuan tillhör rasgrupp 9: sällskapshundar.
Den är en pigg, alert, livlig och mycket modig hund. Den är mycket ägarmedveten, tyr sig till sin ägare/sin flock och tvekar inte att försvara reviret mot fara och inkräktare. Rasen varnar gärna, men kryper sedan upp i främmande människors knän när den väl insett att faran är över.
Chihuahuan trippar fram med huvudet högt och tar för givet att den är, om inte störst, så i alla fall bäst och vackrast. De föredrar ofta att umgås med hundar av sin egen ras.
Allt detta är förstås också en tränings- och vanesak och varierar mellan olika individer, att börja miljöträna i tid och att gå valpkurs är en god start.
Jaktinstinkt är något alla hundar mer eller mindre har, även små sällskapshundar, så att ha en säker inkallning är en självklarhet om man vill kunna ha hunden lös när det är tillåtet.

Som ägare till en chihuahua gäller det att alltid ha koll på filtar och täcken innan man lägger sig i sängen då hunden gärna kryper in under dem för att sova.

Chihuahuan är en aktiv sällskapshund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långa skogspromenader till fredagsmys i tv-soffan.
Den mår, som alla andra hundar bra av en fast uppfostran, regelbunden motion och mental aktivering. Den ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

Välkommen in till vår rasklubb chihuahuacirkeln.com för mer info, tävlingsresultat, lista på kennlar och mycket mer! Blir du medlem i Chihuahuacirkeln har du rätt att deltaga i föreningens alla aktiviteter och får också klubbtidningen Chihuahuabladet som utkommer 4ggr/år.

Chihuahuacirkeln är ansluten till Svenska Dvärghundsklubben (SDHK) och därför har du som medlem också rätt att deltaga på utställningar och andra aktiviteter anordnade av SDHK.

  • Redigerat 2021-04-19, 17:59 av Draknästets_Reptiler
Upp till toppen