Chihuahua ifokus

Kissar MYCKET

2016-03-23 20:13 #0 av: Caesars_matte

Halloj!

Jag tänkte bara höra mig för om det är någon här med erfarenhet av rikliga urinmängder hos sin chihuahua? Vill börja med att informera om att vi varit och utrett honom hos veterinär, med alla möjliga prover och undersökningar utan att de hittat något avvikande. Det som händer är att han framför allt kvällstid kissar jääääääättemycket och OFTA, står vid dörren och pockar på att få gå ut, ibland oftare än 1g/timme. Om vi inte svarar på responsen så kissar han inne och det är som sagt MYCKET kiss, inte bara för att markera. Det verkligen skvalar om honom.

Han dricker inte mer än vanligt och detta har nu pågått sen i somras typ. Jag funderar på att ta till en second opinion, från Bagarmossens specialister kanske, men jag tänker att om man redan tagit massa prover och ultraljudsledd punktion av urinblåsan och inte hittat nåt, vad mer kan det vara?

Idéer?

Anmäl
2016-03-24 05:23 #1 av: sophiemadeleine

När min Dior fick sitt plötsliga (och tack och lov kortvariga) ryggont för ca 2 månader sedan så började han dricka mycket mer än vanligt, vilket förståss också resulterade i att han blev jättenödig!
Såhär i efterhand måste det ha berott på medicinerna han fick (Metacam samt muskelavslappnande)
Pga. det sistnämnda fick han dessutom svårt att kontrollera blåsan, och den veckan blev det många stora pölar inne, trots ihärdig rastning. Något som aldrig händer annars!
Blev mycket orolig över detta men försökte tänka att det måste vara en reaktion på medicinerna, då jag inte kunde komma på någon annan orsak.
(Innan fastställandet av ryggontet togs mängder av prover, så jag visste ju att allt alla värden var bra)
Tack och lov måste det varit pga medicinerna, då det lugnande sig och allt återgick till det normala efter 7 dagar-kurens slut.

Ungefärligt normalt intag av vatten per dygn är ju 1/2 dl per kilo kroppsvikt.
När Dior gick på sina mediciner drack han nästan dubbelt så mycket än vad han normalt gör. Hans normala intag ligger på 0,7 dl, vilket också stämmer bra med hans vikt.

De kan ju inte kissa ut mer vätska än de intar (foder och vatten), så om det inte skulle vara någon medicinsk orsak så bör det vara något som triggar hans törst, som du beskriver " på kvällningen". Kanske får han via något livsmedel i sig lite för mycket salt?
Diabetes och avsakanad av sköldkörtelhormon är två saker som påverkar kisseriet, dock känns det ju skumt att det blir värst på kvällen, och därför känns det kanske mer troligt att det är pga något han får i sig ev. under eftermiddagen som gör att törsten ökar?

Att en hund behöver kissa så ofta som du beskriver är ju inte normalt, om jag jämför med Dior så klarar ju han lätt att hålla sig 5-6 timmar helt utan problem.
Det låter inte som en hållbar situation, och jag tycker absolut han bör utredas ytterligare om ni inte kan finna en rimlig anledning själva till det ökade behovet.
Kanske det vore värt att prova en annan veterinär?
Man hör ju ibland om veterinärhistorier där saker missats.

Kan rekommendera grupperna "Vetbase" och "Vetbase 2.0" på Facebook, där finns många kunniga som kanske kan ge dig råd.

Hoppas det löser sig för er, håller tummarna!

Medarbetare på Chihuahua
Anmäl
2016-03-24 13:04 #2 av: Caesars_matte

Jättetack för ditt svar! Han sover oftast hela nätter 23-07, men ibland kan han vakna vid 04 för att gå ut och skvala... Det som är "kruxet" är att han inte dricker mer än normalt, vilket gör allt ännu mer förbryllande. Då kan man tycka att han borde vara rejält uttorkad, men alla prover de tog var bra, inklusive ett extra som de råkade ta (jag slapp som tur var betala för det!), urinen som de tog sterilt ur blåsan var helt normal. Veterinären började mumla nåt om inkontinens efter kastration, men det är ju inte det att han "kissar på sig" utan att han hela tiden vill ut. Händer det inne är för att jag kanske själv är på toa, lagar mat, 15-åringen "ska bara" först osv.

Men, så kom jag på igår, min syster har nyligen fått diagnosen Diabetes Insipidus, som har just som symtombild att hon kissar mycket kvälls- och nattetid. Ska ringa Bagis och beställa ytterligare utredning för lilleman tror jag. 

Gammelkatten har njursvikt också, så det känns som om jag har mycket kisseri och sjuka djur kring mig nu :/

Anmäl
2016-03-24 14:35 #3 av: sophiemadeleine

Han är ju så fin :-)
Ingen orsak, men förstår hur jobbigt det måste vara!
Oj, ja om han inte dricker mer än vanligt är det ju jätteskumt verkligen! Håller med om att inkontinens inte borde vara orsaken här, eftersom han som du beskriver vill kissa ofta och mycket.

Nämen, tänk att Diabetes Insipidus har min lillebror med! Han fick diagnosen när han var ca 3 år, dock drack han extrema mängder då avsaknadet av hormonet i sköldkörteln gjorde så att vattnet inte togs upp, och gick rätt igenom vilket gjorde honom konstant törstig. Han var så törstig att han tog med sig en vattenflaska när han skulle åka pulka tillochmed.
Sjukdomen är ju väldigt ovanlig, men går ju att medicinera :-)
Hoppas verkligen att ni kan få en prognos, eller att det bara rättar till sig av sig självt.
Åh, vad tråkigt :-( håller som sagt tummarna och hoppas ni hittar en lösning snart! 

Medarbetare på Chihuahua
Anmäl
2016-03-24 15:32 #4 av: Em_

Ber om ursäkt i förväg :) Vill inte dumförklara någon, men om han kissar mycket och inte är uttorkad måste han ju få i sig vätskan på något sätt. Har ni mätt hur mycket han dricker? Kommer han åt att dricka från något annat än vattenskålen? Kan han få i sig vatten ute? Får han i sig mycket vätska med maten?

Diabetes borde ju första veterinären också funderat över och kanske testat för, men kom hen inte fram till något skadar ju inte en sekond opinion. 
På vetbase får man lika delar skitsnack och goda råd. En del "experter" skriver väldigt självsäkert och klappar varandra på axeln utan att ha en aning om vad de skriver om. 

Anmäl
2016-03-25 19:59 #5 av: Caesars_matte

Ja, jag undrar också varifrån allt hans kiss kommer :)

Kan tillägga att jag själv är barnmorska, dvs lång medicinsk utbildning, så jag har lätt att ta till mig information och texter kring sjukdomar :)

Han äter två mushbullar per dag, och de har inget salt i sig mig veterligen. Han är en soffpotatis som älskar att sova, och kommer inte åt vatten nån annanstans. Han och katten delar vattenskål. Katten däremot dricker gärna ur diskhon, där det står kastruller i blöt osv, så honom är det svårare att ha koll på. 

Jag märkte att han "urinerade" konstigt förra sommaren, då han kissade ner sig i sömnen i min säng. Men, den dagen hade det också varit extremt varmt och han hade druckit mycket, och var fortfarande lite valp. så jag viftade bort det. Men han kanske hade nån rubbning redan då.

Han är utredd för UVI, diabetes, cushings och andra njursjukdomar, via sterilt urinprov och blodprover. Men nu när påsken gett med sig tänkte jag nog ringa till Bagis ändå och be att få en utredning. Han verkar ju inte uttorkad, har fina slemhinnor, bra hull osv. men det är otroligt jobbigt med kvällskissandet!

Anmäl
2016-03-26 07:39 #6 av: [linda1989]

Jag har också mushbollar och där får de i sig mycket vatten så kan vara där han får i sig vatten i alla fall? Står såhär på mush hemsida: Hundar på rå kost dricker mycket mindre än hundar på torrfoder. Helt normalt. De får i sig mycket vatten genom maten, eftersom rått kött naturligt innehåller ca 70 % vatten.

Anmäl
2016-03-26 14:46 #7 av: Caesars_matte

Aha, ok. Har inte ens läst där faktiskt :) Då förstår jag varför han inte blir uttorkad eller törstig, men får fortfarande inte ihop det med varför han kissar så mycket?

Anmäl
2016-03-26 17:01 #8 av: [linda1989]

Nej tyvärr har jag ingen förklaring på det heller :( hoppas de hittar orsaken till det snart.  

Anmäl
2016-03-26 19:09 #9 av: ChristineF

Vad jobbigt för er och konstigt att det kommer så mycket. Hoppas ni hittar en förklaring och att det går att hjälpa honom!

Värd på Chihuahua 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.