Chihuahua ifokus

Frågor

2016-01-20 14:21 #0 av: [linda1989]

Hej!
Jag har planer på att köpa en chihuahua i framtiden och har några frågor om rasen. Förstår att mycket är individuellt och handlar om träning men ni får gärna svara utifrån era hundar =) 

Är rasen svår att få rumsren? Läst om en del, speciellt hanar, som kissar mycket inomhus och skvätter. Är det här vanligt inom rasen? 

Skäller rasen mycket? Exempelvis när den är lämnad ensam hemma efter ordentlig ensamträning? 

Ni får gärna skriva lite om just er hunds egenskaper utöver mina frågor =) 

Anmäl
2016-01-20 16:40 #1 av: ChristineF

Tycker småhundar överlag verkar lite senare på att bli rumsrena. Min ena tik är 100% pålitlig sen 10 månaders ålder (nu 6år), hon säger till när hon behöver gå ut. Min andra är ny hos oss och lite osäker så ibland händer en olycka, men vi tränar henne och ser framsteg så snart är nog hon också helt rumsren.
När det gäller hanar och revirpink så kan det hända stora och små, men tror det är vanligare hos små för att det är svårt att se och hålla koll. Är man envis med träningen så brukar det löna sig.
När det gäller skall så är det ju en larmhund så de har oftast närmre till skall än en hund utan larm/vakt. Men även där så är det träning i olika miljöer från valptiden, belöna tyst och avslappnat beteende :-) Gå hundkurser ihop och ha roligt så blir det nog en trevlig vovve! Mina skäller inte något när de är själva, utan vilar. Har filmat. Drar ner två persienner vid soffan där de ser ut för att undvika vaktande. Ljud i lägenheten från grannar är de vana vid och bryr sig inte.

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2016-01-20 16:41 #2 av: ChristineF

Lite läsning :-)
http://hundar.ifokus.se/articles/563df5548e0e746ee8000cc3-chihuahua-medlemmarnas-raser

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2016-01-20 16:54 #3 av: [linda1989]

#1, 2 Tack för svar och länk =) Låter som en ras som skulle passa mig och min sambo. Passade en chihuahua över ett års tid som var väldigt självständig och envis. Inte speciellt kelig men med en stor personlighet. Hur är det med dina hundar? Förstår att det är individuellt som hos andra raser. 

Anmäl
2016-01-20 22:17 #4 av: ChristineF

#3 Kul! :-)
Min äldre tik är självständig och klok, hon sover gärna själv, men älskar att bli kliad på ryggen och att apportera leksaker och träna tricks. Min nya tik är supergosig, hon stångas som en katt och vill pussas mycket, hihi. Hon behöver träna lite på att bli trygg självständigt, men det kommer nog lite mer ju längre hon bor här. Även hon gillar att leka och träna. Olika när det gäller mys och sömn, men annars är båda pigga och glada. :-)

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2016-01-21 11:37 #5 av: [linda1989]

#4 Ja men det låter bra =) Vill själv ha en långhårig som jag ser att dina är =)

Anmäl
2016-01-23 14:12 #6 av: sophiemadeleine

Jag har en liten hane på 6 år, som är helt rumsren :-)
Han visar väldigt tydligt om han behöver ut ifall det skulle vara lite bråttom någon gång.
Markera inomhus skulle han aldrig göra, varken hemma eller borta, tack och lov :-) Knappt att han gör det ute, han är mer fokuserad på själva promenaden och mig :-) Nosar mycket gör han dock, om han får springa fritt.

Han är absolut inte den skälliga typen, utan tar det mesta med ro. Tycker det är väldigt skönt att han blivit så cool som han är! Många gånger ber andra hundägare oss att "gå före" vid promenader, då deras hundar blir rabiat. Dior bryr sig aldrig utan tussar bara fint förbi - jätteskönt! Samtidigt känns det så himla bra att man får slå hål på myten om hopplösa skälliga Chihuahuor åtskilliga gånger, och att faktiskt våran underbara ras är den som föregår med gott exempel :-D

När han är hemma själv sover han hela tiden, har dock inte filmat, men varje gång jag kommit hem så välkomnar han mig alldeles varm, lugn och nyvaken vid dörren :-)

Medarbetare på Chihuahua
Anmäl
2016-01-23 14:39 #7 av: [linda1989]

#6 Tack för svaret! Åh det låter riktigt bra. Fin är han också =) 

Anmäl
2016-01-29 15:56 #8 av: [linda1989]

En fråga till :) hur vanligt är patella luxation hos rasen? Lösa knäleder alltså. Är med i en grupp på fb och där verkar många få operera sina små.

Anmäl
2016-01-29 17:56 #9 av: [1990]2

Är rasen svår att få rumsren? Läst om en del, speciellt hanar, som kissar mycket inomhus och skvätter. Är det här vanligt inom rasen? 

Inte läst hela tråden, så ursäktar om det blir upprepningar. Små hundar brukar över lag ta längre tid att få rumsrena, varför vet jag inte. Allt handlar om mattes och husses vilja och inställning, läs dig inte blind på internet. Utan mata hjärnan med så mycket tips och råd om hur man gör hunden rumsren och träna in det med din framtida vän så borde det inte vara några bekymmer! 

Skäller rasen mycket? Exempelvis när den är lämnad ensam hemma efter ordentlig ensamträning? 

Små hundar är ju kända att vara kaxiga och att de pratar mycket. Men ärligt talat tycker jag inte att min hund skäller mer än någon annan. Min chihuahuas röst är mer behaglig vid skall än t.ex spetsar och terrier jag hört skälla. Och så blir man inte lika chockad som när stora hundar skäller så hela grannskapet väcks. Om man inte distraherar hunden så kan man ha otur att skallet pågår ett tag, men det är också något som lätt kan tränas bort.

Min hund skäller inte när han är ensam. Men det kan bli lite gnäll och så ska han vara jätteivrig och hälsa så fort man kommit hem. Men jag misstänker att han mest ligger och sover när han är ensam. :) Tips är att börja så fort som möjligt, stängd toadörr, gå till ett annat rum osv. Sen känner du med dig när tiden är mogen för att gå utanför dörren själv. Spela in med en telefon eller liknande, gjorde jag. Intressant att se hur hunden beter sig.

En fråga till :) hur vanligt är patella luxation hos rasen? Lösa knäleder alltså. Är med i en grupp på fb och där verkar många få operera sina små.

Kan jag inte svara på. Vet att mycket har att göra med gener, så se till att både mamma och pappa hund har 0 på båda. Sen kan man ha otur och "olyckor" sker. Kanske är lika vanligt som att större hundar har höftproblem osv. 

Anmäl
2016-01-29 20:12 #10 av: ChristineF

#8 Det är vanligare hos små raser (precis som större raser har mer problem med höfter). Hitta en seriös kennel med nollade föräldrar och längre bak i stamtavlan så är chansen liten att du ska få en hund med patella luxation, vad jag förstått. Man läser nog om många för de med friska hundar går ju inte ut och skriver om det, är som att googla våra sjukdomar, man kan ju bli hypokondriker för mindre! Hihi ;-) Men det är absolut viktigt att tänka på.
Kopierat från chihuahuacirkeln:

Patella Luxation

Information om patellaluxation – PL. Obligatorisk undersökning av hundar i avel. Av Lennart Nilsfors, legitimerad veterinär.

Patellaluxation innebär att knäskålen – patella hoppar ur led – luxerar. Hos Chihuahua rör det sig i stort sett alltid om medial patellaluxation, dvs knäskålen hoppar över till insidan av knäleden.

PL leder till att knäleden blir instabil och hunden inte kan röra sig på ett normalt sätt. Såsmåningom utvecklas kroniska ledförändringar – artros med smärta från knäleden och också i många fall korsbandsruptur.

PL leder alltså både till försämrade rörelser hos hunden och smärta och utgör både ett djurskyddsproblem och ett utställnings- och bedömningsproblem.

PL är ärftligt och för att undvika att hundar med PL går i avel och för anlagen vidare är det viktigt att hundar med PL inte används i avel. För att komma till rätta med detta problem är det fr o m 2009 obligatoriskt att undersöka patella hos Chihuahuor som skall gå i avel. Patellaundersökningen skall göras av en veterinär som antingen har gått en kurs i patellaundersökning eller är specialist i hundens o kattens sjukdomar. PL kan diagnosticeras redan på små valpar men hunden skall vara minst 12 månader för ett giltigt patellaintyg.

Vid patellaundersökningen graderas PL:

Grad 0 innebär att det inte föreligger någon patellaluxation Grad 1 innebär att knäskålen kan luxeras med fingrarna men hoppar tillbaka på rätt plats Grad 2 innebär att knäskålen spontant hoppar ut led Grad 3 innebär att knäskålen permanent är luxerad.

Patella Luxation innebär att knäskålen (patella) har hoppat ur led (luxerat) – d.v.s. hoppat ur fåran mellan knäledens rullkammar. Knäskålen kan antingen förskjutas över den inre rullkammen och hamnar då på insidan av knäleden – medial patellaluxation – MPL. Eller förskjutas över den yttre rullkammen och hamna på utsidan av knäleden – lateral patellaluxation – LPL. Små hundraser som Toypudel, Yorkshireterrier, Boston terrier, Pomeranian (dvärgspets), Pekingese och Chihuahua är mera drabbade än större raser. Men även hos större raser som Labrador o Golden retriever, Boxer, Akita Inu, Alaskan Malamute och Siberian Husky ses PL. MPL utgör den absolut största andelen PL men ju större ras desto större andel LPL – t.ex. hos St Bernhard är 30 % av patellaluxationerna LPL.

I SKKs hälsoprogram ingår patellaundersökning innan parning för raserna affenpincher, bichon frisé, bostonterrier, chihuahua, finsk spets, japansk spets och kooikerhondje. Fr.o.m. 2009 är det obligatoriskt att undersöka patella hos Chihuahua innan de paras. Hunden måste vara minst 12 månader och id-märkt och intyget måste vara utfärdat av veterinär som antingen genomgått en kurs i patellaundersökning eller är specialist i hundens o kattens sjukdomar.

Internationellt är det en stor variation när det gäller krav på patellaundersökning av Chihuahua.

Vid patellaundersökning bedömer man graden av PL. Grad 0 innebär att patella inte kan luxeras, grad 1 innebär att knäskålen kan förskjutas till in- el utsida av knälden med hjälp av fingrarna, grad 2 att knäskålen spontant hoppar ur led t ex när knäleden sträcks, grad 3 att knäskålen är permanent luxerad men kan skjutas tillbaka med fingrarna i knäskålsfåran. Grad 4 innebär att knäskålen inte kan skjutas tillbaka. I de flesta länder graderas enligt en 4 gradig skala. I Sverige använder de flesta en 3-gradig, vilket innebär att både grad 3 och 4 klassificeras som grad 3. En normal patella kan inte förskjutas ur led med handkraft.

Vid undersökningen är det mycket viktigt att det görs på sträckt ben och att hunden är avslappad och samarbetsvillig. Om det inte går att sträcka benet med hunden stående måste hunden undersökas liggande på sidan, det högra benet undersöks med hunden liggande på vänster sida och tvärtom.

PL är i de allra flesta fall medfödd och ärftlig. Det är okänt hur PL nedärvs och som i många andra fall finns det inte några bra studier gjorda i syfte att fastställa detta. PL tycks vara ngt vanligare hos tikar än hos hanhundar. Man kan få en sk traumatisk medial patellaluxation vid extremt kraftigt våld mot knäledens utsida. Detta är mycket sällsynt men kan förekomma t.ex. vid bilolyckor.

PL ses framförallt på hundar med en förhållandevis rak bakbensaxel och ställer förståss till med problem när hunden skall röra sig och ju större grad av PL desto större problem. Vid grad 1 har hunden oftast inga rörelsestörningar men patella kan t.ex. efter ett högt hopp eller olyckligt fall hoppa ur led. Detta gör att hunden till något sådant händer inte behöver ha några tecken på rörelsestörningar. Vid grad 2 ser man att hunden undviker att röra benet i knäleden, utan pendlar istället med bakbenet i hasleden. När knäskålen hoppar ut led kan inte hunden böja på benet utan hoppar istället då på tre ben. Vid grad 3 och 4 är knäskålen permanent luxerad och innebär naturligtvis stora problem för hunden att röra sig på ett normalt sätt.

Men det är inte bara de mekaniska rörelsestörningarna som är ett problem. PL gör att knäleden är instabil vilket leder till andra förändringar i knäleden. Nedslitning av ledbrosket på knäskålens undersida och på knäledens rullkammar leder till inflammation och smärta från knäleden. Så även en lindrig grad av PL leder såsmåningom till hälta pga smärta. Instabiliteten leder också i många fall till att främre korsbandet brister. I en nyligen publicerad undersökning hade 42 % av hundar med MPL samtidigt korsbandsruptur vid en genomsnittsålder av 7-8 år.

Kirurgi är den enda egentliga behandlingen. Man använder då olika tekniker för att få knäskålen att stanna kvar i knäskålsfåran. Sjukgymnastik är ett komplement för att stärka muskulaturen och förbättra rörelsemönstret. Framförallt hjälper detta hundar med grad 1 och 2 att hålla patella på plats.

Det finns alltså betydande skäl av minska frekvensen PL hos Chihuahua. Det viktigaste är förstås djurskyddsskälet – hunden kan inte röra sig på ett normalt sätt och PL leder till smärta i den drabbade knäleden. Men PL ger också rörelsestörningar som påverkar hundarnas bedömning på utställning. Höga veterinärkostnader för hundägaren är ett annat problem. Det bästa sättet att minska frekvensen PL är att inte använda hundar med PL i avel.

Chihuahuacirkelns rekommendationer för närvarande innebär att båda föräldrarna får ha maximalt tillsammans 2. D.v.s. en hund utan patellaluxation kan paras med en hund med permanent patellaluxation i en knäled. Det är givetvis inte så klokt varken ur ett avels- eller djurskyddsperspektiv, då man riskerar att få valpar med PL. CCs rekommendationer kommer att skärpas i nya RAS som håller på att färdigställas. En viktig del av detta program är också de veterinärer som utför patellaundersökningarna. Det är givetvis oerhört viktig att undersökningen utförs på ett korrekt och noggrant sätt för att hälsoprogrammet skall fungera.

Vidare finns det för närvarande begränsade sanktionsmöjligheter mot uppfödare som struntar i att patellaundersöka sina avelsdjur eller använder avelsdjur med sämre patellastatus än de rekommenderade.

Till dess får vi alla försöka ta vårt ansvar och undvika att använda hundar med PL i avel.

Lennart Nilsfors Leg. veterinär

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2016-01-29 21:18 #11 av: [linda1989]

#9 Tack för att du tog dig tid att svara =) Ja jag har passat en chihuahua under ett års tid på heltid och han skällde enbart lite utomhus mot andra hundar och sådant men träningssak. Han var lite osäker av sig men blev bättre efter jag passat honom. 

#10 Tack för den informationen, känns lite mer betryggande. Ska absolut kolla upp föräldrarna och längre bak i ledet. Ja men precis, allting kan ske på alla raserna också, inte bara de små. Läser sådana skräckexempel som en kvinna vars chihuahua ramlade ner från soffan och bröt hela bakdelen och fick avlivas :( Får bli trappa till säng och soffa och övervakat när de är där uppe. 

Anmäl
2016-01-30 12:31 #12 av: ChristineF

#11 Usch, vad sorgligt! Ja absolut, har man otur kan ju olyckor hända oväntat lätt. En sak jag tror är mycket viktig är att man sakta låter hunden bygga upp muskler och tränar balans, t.ex. så kan hunden ha en sele med handtag på ryggen så man kan hjälpa vid balansgång eller hopp. Dogparkour är roligt! :-) Om hunden har bra muskler, smidighet och balans minskar risken för skador. Mina tjejer hoppar upp/ner i soffa, säng och bil utan problem. Har ökat höjd/längd på hopp långsamt och aldrig tvingat (bara peppat om jag vet att de klarar det), vid tvekan eller dåliga förutsättningar så lyfter jag alltid. Trappa låter bra att börja med och kan ju ha kvar den om man vill också. En annan viktig sak är att ha mattor som inte åker iväg  vid möbler, mina vågar inte hoppa upp/ner utan det vilket är bra tänkt för golv kan vara riktigt hala! 

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2016-01-30 17:04 #13 av: [linda1989]

#12 Ja det där är nog väldigt viktigt som du säger. Låta dem gå i lite olika terräng och bygga upp muskulaturen. Helt rätt tänk. Skönt att det går att låta dem hoppa upp och ner utan att oroa sig för skador. Om man inte kör trappa kan man ju också ha en större kudde de kan hoppa ifrån och ner på. Som en liten pall nästan :) 

Anmäl
2016-01-30 18:27 #14 av: ChristineF

#13 Ja absolut, jag hade en stor kudde vid soffan till Chica när hon var valp :-)

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2016-01-30 19:03 #15 av: [1990]2

#14 och jag tog bort sängbenen när min var valp! X')
Han har dock rätt långa ben och en gång hoppade han upp på en soffrygg som var drygt 2m hög! X_x

Anmäl
2016-01-30 19:47 #16 av: [linda1989]

#15 Ja det är smart ju =) Haha oj, ja man ska inte underskatta de små. De är spänstiga. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.