Beteende

Tips på "efter"-socialisering av 4årig chihuahua

2015-09-15 16:32 #0 av: sahandra

Hej! 

Jag och min sambo har en liten chihuahua hane (okastrerad) sen 4 år tillbaka som är frisk och stabil. Vi har miljö-tränat honom sen han var liten , t.ex. åkt mycket kommunalt, gått i stora folkmassor etc. Men det vi inte hann med var den mycket viktiga punkten i att umgås med andra hundar ordentligt. Då han är en ovanligt liten chihuahua var vi lite oroliga när han träffade mellanstora och stora hundar, så vi kunde t.ex. inte umgås med min mosters storpudel. Och vi kände inga som hade hundar av den mindre storleken. Så nu har tiden gått och han träffar bara andra hundar när vi är ute på promenad, då blir han helt spänd och viftar stelt och snabbt på svansen. Han är inte aggressiv, men han är osäker och rädd(?) och luktar inte på hunden som man ska.  Han är en väldigt lekfull hund med oss människor och det skulle vara otroligt roligt och se honom leka avslappnat med en annan hund. Så är det några här som har haft eller har liknande problem och hur löste ni dem isåfall? Hundkurs har vi tänkt på, men vilken kurs skulle passa bäst för detta ändåmål? 

//Sandra och Pancho

Anmäl
2015-09-15 19:07 #1 av: ChristineF

Kan rekommendera hundmöteskurs :-) googla skvallerträning också, gör underverk! Försök få honom trygg med er, hälsa inte på okända hundar i koppel. Belöna när ni passerar om han sköter sig. Lätt att någon av dom blir trängda och bråk kan uppstå. Bättre att bestämma träff med en lugn hund ni litar på och som har bra hundspråk. Gå promenad i koppel till en rastgård där ni om allt känns bra släpper ihop dem. Ibland krävs flera promenader. Går att efterlysa träningskompisar på forum eller Facebookgrupper :-) Och på kurser lär man ju känna hundägare, gå flera om ni har möjlighet. Är roligt och nyttigt!
Om ni vill träffa andra vavvor ordnas träffar av chihuahuacirkeln och privat runt i landet.Vart bor ni?

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2015-09-15 19:12 #2 av: sophiemadeleine

Vilken söt kille :-) Har själv en mycket liten vavva, men tycker inte du ska tänka alltför mycket på det, utan försök istället hitta andra chihuahuor eller mindre hundar som har "rätt" energi för att passa med din kille.
Jag skulle rekommendera att du börjar presentera honom för en undergiven, men glad och nyfiken hund som inte är för "på" :-) Upplever att valpar ofta är på det sättet :-)
Tror en sådan energi skulle hjälpa din hund att känna sig trygg med att umgås med andra hundar.

Undvik exalterade och spända hundar. Är de dessutom stora kan det bli farligt, så det är viktigt att kunna läsa av för att undvika tråkigheter.

Att gå hundkurs är alltid nyttigt och roligt både för ledare och hund :-)

Lycka till!

Medarbetare på Chihuahua
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.