Bli med valp

Är sugen på att köpa hund!

2015-07-22 17:03 #0 av: Rebeckatoolf

Hej!
Jag är inne på att skaffa en chihuahua till hösten. Har aldrig haft hund innan. Men har kompisar o släkt som har och har haft hund. Men skulle vilja veta lite för och nackdelar med dom.
Vad kostar dom i månaden eller per år?
Hur mycket motion behöver dom per dag?
Hur många timmar kan man lämna dom själva hemma?
Är dom lätt att uppfostra?
Vad kostar det att försäkra dom? Och vart tycker ni det är bäst?
Fördelar o nackdelar med tik/hanne?
Bäst att köpa en valp eller en vuxen hund?
Hur gör ni om ni ska iväg och inte kan ta med eran hund?

Förstår självklart att det är olika från individ till individ. Men vill bara veta på ett ungefär.

Tror ni chihuahua kan passa mitt liv? Jag studerar på distans (så är hemma) o jobbar extra ca 2-3 kvällar/vecka + varannan helg. Men jag har en syster som har sagt att hon kan hjälpa mig ibörjan när hunden är valp ovh inte kan vara själv. Jag har kompis som har hund. Så kan säkert få ta med min om jag ska till henne.

Anmäl
2015-07-22 17:29 #1 av: Moast

Vad en hund kostar på ett år är väldigt svårt att svara på då allt kan hända, t.ex din hund kan bli sjuk. Om man känner att ekonomin inte kommer räcka till ska man nog vänta ett tag och spara pengar.
En chihuahua behöver ca. 1 timmes motion varje dag, leka, springa, ja röra på sig.
Hur många timmar man kan lämna en chihuahua hemma varierar såklart ifrån individ till individ. Beror också på hur vana dem blir från början, beror på om du tränar den att vara hemma själv ifrån början.
Enligt lag får inte hunden vara ensam hemma mer än 5 timmar i sträck.
Vet att chihuahua är en ganska tuff ras, har mycket humör och är vaktig. Men man ska sätta gränser från början, vad ska den få och inte få? Var tydlig med detta så att hunden lär sig. Så, var tydlig, sätt gränser och låt hunden bli av med energi så ska det nog inte vara några svårigheter.
Den ända skillnaden mellan tik och hane är väl att hanar inte kostar lika mycket att kastrera som tikar.
Om du ska köpa en valp får du vara beredd att lägga ner målet tid på uppfostran o.s.v om du skaffar dig en vuxen hund så är bland annat redan veterinärkostnaderna för valp redan gjorda.
Om man ska iväg och inte kan ta med sig hunden så får man skaffa hundvakt, kanske en kompis, släkting, föräldrar?

Anmäl
2015-07-22 18:05 #2 av: Anna-Helga

En chihuahua är en hund precis som alla andra raser och jag skulle vilja säga att den har precis samma behov som vilken hund som helst.

Anmäl
2015-07-22 19:22 #3 av: sophiemadeleine

Ekonomiskt sett så är det ungefär samma årskostnad som för vilken hund som helst, sen får man tänka på att småhundar generellt sett lättare får tandsten och därav kan behöva tandstensborttagning med ultraljud hos veterinären ibland vid behov, vilket förståss drar iväg lite kostnadsmässigt.

Angående om de är lätta att uppfostra så är det väldigt individuellt, vissa är kanske lite tuffare/envisare medan andra mer uppmärksamma och försiktiga redan från början. Hursomhelst så är det viktigt att du är en lugn, bestämd och trygg ledare. :-)

Tik eller hane är bara en smaksak, viktigare att du klickar med hunden samt väljer den som uppvisar det temperament och de egenskaper du söker.

Väljer du t.ex en valp har du ju möjlighet att forma den själv, medan om du väljer en vuxen hund så kan den ju ha tråkigheter i bagaget, eller oönskade beteenden som kräver mycket tålamod, engagemang och även kunskap för att tränas bort.
Har själv just en sådan hund, som haft det väldigt dåligt innan.
Han var väldigt osäker och rädd det första året, men därefter blev det bara bättre och bättre :-)
Såhär 3år senare tycker jag att jag har världens underbaraste lilla hund, han har blivit så fin och harmonisk på alla sätt :-) Så det känns fint att ha kunnat göra skillnad, jag är så glad att jag har just honom 💗

Men du ska välja det som känns bäst, känner du att du vill vara med från början så ska du såklart välja en valp :-)

Medarbetare på Chihuahua
Anmäl
2015-08-04 10:18 #4 av: Caesars_matte

Jag håller inte riktigt med om kostnaderna, för en liten hund äter bra mkt mindre per dag än en stor hund. Annars kostar ju utrustning och sånt lika mkt som för stor hund, om inte mer!

Självklart ska du ha din hund försäkrad, TS, och där rekommenderar jag dig att gå in på de olika bolagens hemsidor och läsa på om de olika villkoren.

Man får enligt lag inte lämna hunden ensam mer än 6 timmar (rätta mig någon om jag har fel!), och du bör inte göra det det första året, det är då ni lägger grunden för framtiden tillsammans. Att lämna hunden för att gå med soporna, duscha osv är normalt till en början, för att därefter göra stunderna längre och längre. 

Tänk på att du just nu studerar på distans, hur kommer ditt liv se ut efter studierna? Det finns hunddagis, men kommer ekonomin tillåta det?

Låna böcker på biblioteket, Barbro Börjesson har skrivit bra böcker om hundar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.