Avel

Avelsfusk?

2014-07-04 20:05 #0 av: Tonkaböna

Hur vanligt förekommande är detta? Har någon erfarenheter av det?
Vet en hane med stamtavla i Skk som lånades ut till avel, och denne hade diverse "fel" och var ingen lämplig avelshund, ändå fanns ingen bakgrund om detta registrerat, så tror inte det var något som kom fram, utan hanhundsägaren bara låtsades som allt var "grönt".

Är det tikägarens ansvar att kolla upp, eller är det olagligt att "undanhålla" fakta och liksom ljuga att allt är bra, som hanhundsägaren gjorde i detta fall ?

Sedan tänkte jag åt andra hållet, när man reggat en kull (stamtavla) , hur vet man att det är just den hanhunden som man påstår som faktiskt är pappa till kullen?
Görs alltid blodprov på pappa samt valpar ?

Anmäl
2014-07-04 23:03 #1 av: Swadika

Jag är inte jätteduktig på avel och kan inte svara på hur det är på första frågan, men tvivlar att det tas blodprov på alla valpar som föds. Ett tag var det ju vanligt att vissa oseriösa uppfödare (inte bara inom chihuahuan utan alla raser) registrerade att det föddes kanske 6 valpar när det i hela verket bara fötts 3 och 3 stycken importerades in oseriöst bara för att man skulle tjäna pengar på kullen. Och då hade ju alla de stts dit direkt om det inte var samma pappa till alla i kullen.

Vanligast är att man skriver ett kontrakt mellan hanägare och tikägare och då skriver man på kontraktet vem som är pappan till valparna. Men har uppfödaren själv både tik och hane går det ju inte på samma sätt att faktiskt veta till 100% att det är sant. Men en seriös uppfödare skulle nog inte göra så, hoppas man i alla fall. 

MVH Swadika
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”
- Stephenie Meyer

Anmäl
2014-07-05 15:39 #2 av: Tonkaböna

Så avelsfusk är ingen omöjlighet, vi får bara hoppas att de flesta är seriösa, dock styr pengar tydligen väldigt mycket, och ibland uppenbarligen viktigare än våra hundars hälsa!

Tack för ett mycket bra svar Swadika!

Anmäl
2014-07-05 18:32 #3 av: AnnaKarin

Skulle  man ta blodprov på alla valpar för att säkerställa att det är de namngivna föräldrarna så skulle valppriserna skjuta i höjden, det är dyra prover. Händer ibland att det tas faderskapstest om tiken parats av fler än en hane under samma löp.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.