Lek & Träning

Lära äldre hund att gå i koppel

2014-05-19 13:25 #0 av: iMAKiTTYCAT

Hej, jag ska förmodligen få hem en 5 månaders gammal chihuahua hane i veckan och det blir min första egna hund. Vi ska åka och kolla på honom idag så jag vet inte så jättemycket om honom än, mer än att anledningen till varför han har hunnit bli så gammal är för att det har varit svårt att sälja alla valpar. (Kan tillägga att de är godkända av SKK och allt, så det handlar inte om någon "oseriös" uppfödare).

Uppfödaren sa i alla fall i telefon att han inte var så van att gå i koppel då dom har fått leka på trädgården fram tills nu, har ni något tips på bästa sätt att lära en lite "äldre" hund att gå i koppel? Eller är det ingen skillnad, än om det hade varit en 12 veckors valp?


Ps. Håll god ton, tack! Som sagt är det min första hund och vill ha lite tips så att jag inte gör helt fel till en början Galen
Alla har vi varit nybörjare någon gång!

Anmäl
2014-05-19 13:29 #1 av: Tuulikki

Jag lärde nyss min pojkväns 2,5 år gamla bordercolliemix att gå i koppel på 2 veckor så det ska nog gå finfint :) Bara var konsekvent med att hunden inte får dra!

↠ Just keep swimming ↠ 

Anmäl
2014-05-19 13:35 #2 av: Fialialej

Samma här. Fick hem en 2 år gammal hund och hon var helt värdelös på att gå i koppel.

Så fort hunden drar: Stanna och VÄNTA tills hunden går bakom dig. I början kan du få visa med godis eller så vart hunden ska ta vägen. Gå igen så snart hunden är på rätt plats. Upprepa KONSEKVENT.

Det funkade bra för oss. :)

Anmäl
2014-05-19 13:47 #3 av: iMAKiTTYCAT

Okej, tack så mycket för mycket bra tips! Skrattar 

Anmäl
2014-05-19 14:05 #4 av: Em_

#1 och 2: Det är STOR skillnad på en tvååring som mognat och varit med om en del och en unghund som knappt varit utanför trädgården :)

Har varit med om ungefär samma sak, dock med en annan sällskapsras. För mig var det svårt. När hunden nästan bara har lekt i trädgården har den inte fått någon miljöträning, ett stort minus insåg jag i efterhand. Valpar som koppeltränats sedan de var små brukar ju bli sämre i en period när hormonerna svallar. Att lära känna, sätta rätt gränser och ställa lagom krav på en tonåring är inte det lättaste när man är nybörjare. Det går om man är beredd att lägga ner tiden och tålamodet som krävs, men var beredd på att det kan bli bakslag ändå :)

Ska försöka skriva mina bästa tips lite kort. Tipsen utgår från mig och min hund, så alla kanske inte funkar för dig.

1. Ha sele, inte halsband. Selen fördelar trycket jämnare när hunden drar/kastar sig och man undviker att den stressar upp sig på grund av syrebrist och kvävningskänslor.
2. Skilj på miljöträning och koppelträning. Sitt still när du tränar nya miljöer och träna att gå fint på lugna ställen där hunden känner sig trygg.
3. Får du problem med att möta bilar, hundar, cyklar, osv. så testa skvallerträning.
4. Gå en valpkurs! Du får tips från ett proffs. Även att bara få bekräftat att man gör rätt är värt mycket om man är osäker.
5. Träna andra saker utan koppel. Spelar ingen roll vad, bara du har roligt med hunden. 

Anmäl
2014-05-20 10:07 #5 av: iMAKiTTYCAT

 Jag tror inte jag får gå på valpkurs tillsammans med denna eftersom han redan är 5 månader, sökte på valpkurser igår och de var åldersgräns upp till 5 månader Ledsen

Anmäl
2014-05-20 11:02 #6 av: Em_

Jag snackade in mig på en valpkurs trots att hunden var lite för gammal. Annars kan du ju ringa/mejla och säga som det är och fråga vilken kurs de rekommenderar. Ibland finns det t.ex. unghundskurser eller grundkurser för vuxna hundar.

Anmäl
2014-05-21 08:03 #7 av: iMAKiTTYCAT

Okej tack för hjälpen! Skrattar

Anmäl
2014-05-22 07:44 #8 av: Lejonhjarta

Ja anmäl dig till en valp/slyngelkurs så fort du bestämt dig att ni skall ha honom! Vi gick valpkurs sent då d inte fanns så mkt att välja på över vintern. Om man förklarar situationen så kan dom se mellan fingrarna ch det är ju inte en rottis eller sån stor utan en liten vavva... Mkt lättare att gå kurs så dom kan ge tips utifrån din hund och dess sätt då du inte heller har vana inne att ha hund. Lätt att d blir fel om du får massa råd här som kanske inte hjälper. Har haft 5 hundar innan och även haft hunddagis men alla har varit stora och framåt hundar och vår vavva pytteliten och inte så framåt så jag kände att jag behövde tips på just hennes grejer för å lösa dom bekymmer som va...

Anmäl
2014-05-22 16:01 #9 av: iMAKiTTYCAT

Kan uppdatera med att vi fick hem honom igår. Han är väldigt blyg och osäker, dock är han lite modigare nu. En sak jag undrar över är att han ofta springer iväg om man går fram till honom, alltså om man sätter sig på golvet så kommer han fram och lägger sig i knät ett tag. Han är både busig och mysig i tex soffan och när man lyfter honom, men ända problemet vi har med honom är just det att man inte får tag på honom om man inte sätter sig på golvet och väntar ut honom. Kommer det lösa sig sen när han blir mer säker?

Anmäl
2014-05-22 16:25 #10 av: ChristineF

#9 Hundar kan uppleva det hotfullt om man böjer sig över eller går rakt emot dem och vissa hundar är trötta på att bli fångade och upplyfta. Träna inkallning med gott godis och rolig leksak, ni kan börja med att sitta ner och sedan stå. Kalla in, ge godis eller lek, klappa lite och ge sedan ett frikommando som betyder att han får springa vidare (t.ex. då går vi, spring och lek, slut). Ibland kan man bara kalla in, säga sitt, koppla, ta bort kopplet och sedan ge frikommando så att friheten blir belöningen! På det viset kan man få en hund som vill komma och ibland blir de koppel/lyfta upp=mindre kul, men oftast inte :)
Han kommer ju också få förtroende för er och känna trygghet efter ett tag.

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-05-27 09:44 #11 av: BeccaTilda

Bra tråd! Jag har en chihuahua på 5 månader som inte vill gå i koppel.. Så fort hon får på sig det börjar hon snurra och hoppa eller så bara lägger hon sig ner.. Någon som har några tips på hur man kan få henne att gå i kopplet? :)

Anmäl
2014-05-27 14:38 #12 av: Tuulikki

#11 Gör kopplet och koppelpromenader till något roligt! Belöna när du tar på halsband/sele och belöna när du kopplar henne. Uppmuntra helt enkeltGlad

↠ Just keep swimming ↠ 

Anmäl
2014-05-27 15:09 #13 av: BeccaTilda

#12 Det gör jag redan! Massor beröm och sånt hon brukar gilla, men hon bara ignorerar.. Vet inte vad jag ska ta mig till :/

Anmäl
2014-05-27 15:23 #14 av: ChristineF

Ha på halsband inne när du är med så hon vänjer sig med det. Ta på koppel och låt det släpa lite. Gå ut på gräsmattan så. Lyft upp kopplet en stund. Sedan på promenad så är mitt bästa tips att ta på sele (skonsamt för nacken på en vild valp) och bara gå ;) Stå inte och titta på henne för då kommer hon undra vad som är farligt. Första meter kan man behöva dra lite (åsna typ ;)) men så fort hon släpper efter och går, beröm och belöning! :) Ignorera hoppa och snurr, håll kopplet rätt kort. Det släpper, jag lovar. Belöna där du vill ha henne, dvs vid vänster fot. Då kommer hon återvända dit för att få gottis=går fot.

Värd på Chihuahua 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.