Valpar

Blir med valp - har lite funderingar.

2014-05-14 21:57 #0 av: gottaknowsome

Är alldeles ny här, har läst runt lite och det verkar vara ett trevligt forum så jag blir nog kvar :)


Jag får om 3 veckor hem en chihuahua, hane, som jag längtar väldigt mycket efter. Jag hade länge funderat på vilken ras jag egentligen ville ha och tillslut landade det på chihuahua då jag gillar att det är mycket hund i litet format och för att jag ville ha en liten hund. Jag har haft hund förr, men då större hundar (rottweiler), så jag är inte någon färsking när det kommer till hundar i sig.


Så till saken:
-Finns det några saker jag borde tänka på lite extra när jag har en liten chihuahua? 

-Vilka aktiviteter hade ni rekommenderat när jag ska aktivera hunden? Är lite sugen på viltspår, agility och rallylydnad - men är öppen för att testa allt som kan passa vovven. Det vi i slutändan ska syssla med är vad hunden tycker är roligast, därför är det bara bra att testa på flera saker! :)

-Har ni några extra tips? Det är ju kanske lite skillnad på att ha en rottweiler och en chihuahua, så alla tips är välkomna!


Tycker mig ha koll på sjukdomar och fysiska problem gällande rasen tack vare en bra uppfödare och mycket läsning om rasen. Men jag känner ingen annan som äger chihuahua så har ingen att bolla med när det kommer till valpen och därför är allt ni har att säga välkommet! :)Anmäl
2014-05-15 09:22 #1 av: ChristineF

Välkommen! :)
-Finns det några saker jag borde tänka på lite extra när jag har en liten chihuahua?

Även om de är mycket hund i litet format så bör man vara medveten om dess storlek, de klarar ju inte samma hopp som en Rottis (även om de tror det ;) ). Man får lära barn och stora hundar att ta det försiktigt, ha regler som t.ex. ingen vild lek eller lyft. Men min vuxna vavva hoppar glatt i och ur bilen så de är ju inte såå sköra. Man får anpassa det efter individen :)

Chihuahuan är en larmhund (vakthund) så det är viktigt att lägga ner mycket tid på miljö och socialträning, även ensamhetsträning. Börjar man tidigt och tar det i valpens takt så får man en trygg och trevlig hund :) Bara sitta på en bänk och titta på folk och djur är nyttigt, belöna lugnt beteende. Var beredd på galet folk som låter "aaaaww får man klappa?" och stå på dig för valpens/hundens skull, om man låter alla hälsa så kommer hunden till sist tröttna och säga ifrån (skälla/morra). Välj ut de ni vill hälsa på och låt den lilla bestämma om den vill eller inte. :)

-Vilka aktiviteter hade ni rekommenderat när jag ska aktivera hunden? Är lite sugen på viltspår, agility och rallylydnad - men är öppen för att testa allt som kan passa vovven. Det vi i slutändan ska syssla med är vad hunden tycker är roligast, därför är det bara bra att testa på flera saker! :)
Det låter ju jätteroligt, jag har gjort så att jag har gått kurser och provat på det jag tycker verkar intressant och kul. Sedan har jag anpassat mig efter Chica, vad hon gillar. Men jag utmanar henne också och tränar det som hon tycker är lite tråkigare, det är nyttigt det med.
Vi har gått valpkurs (en bra start!), hundmöteskurs (för en lättare vardag), hundens språk och beteende (jätteintressant och bra att förstå), luktdiskriminering/specialsök inomhus (markera jordnötsolja med att lägga sig ner), viltspår (tränar det eller vanligt spår varje vecka), två hundvandringar med olika aktiveringsteman, rallylydnad (roligt, vi tränar än, men inte en favorit) och kantarellsök grund och fortsättning (favoriten hos båda, superkul och inte helt fel att ha en kantarellhund!). Vi tränar också mycket med klicker, t.ex. tricks och target. Kör lite dogparkour på promenaderna. :)
Chica är verkligen en noshund, hon älskar att spåra/söka och är grym på det! Hoppas vi kan göra anlagsprov snart. 

Så prova på olika grejer är mitt tips, om man inte har råd med kurs jämt så kan man ju fråga någon kompis som kan eller läsa en bok om det. Chihuahuacirkeln har ibland aktiviteter, läs på hemsidan eller facebook.
Ett extra tips om aktivering/hundsporter är att kolla in gruppen Aktiv Chihuahua på facebook, där kan man peppa varandra och man listar årets Chihuahua i olika hundsporter! :)

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-05-15 17:46 #2 av: gottaknowsome

Då känns det som om jag inte är på helt fel spår än så länge! Har redan anmält mig till en valpkurs som jag ska gå med lillkillen, tycker att det är så viktigt för framför allt socialiseringen och miljöträningen! :) Kommer att presentera valpen tidigt för alla möjliga saker så att han vänjer sig tidigt. Transporteras för det mesta via buss, så det känns extra viktigt att göra tidigt så att han inte blir orolig om han ska hänga med :)

Ska bli roligt att se vad han är för individ! Båda föräldrarna är supertrevliga och aktiva hundar, så förhoppningen är att han blir lik mamma och pappa!

Tack för ett givande svar! Känns bra att det finns ett vettigt forum att bolla med vid funderingar :)

Tänkte även på det här med utställning. Jag är i ärlighetens namn inte överdrivet intresserad av det, utan är mer en "vara aktiv med hunden"-människa. Jättemånga har antagit att jag tänker ställa hunden bara för att jag skaffat mig en chihuahua, är det märkligt att jag inte har något intresse för det? Haha. Börjar ju undra när så många frågar. Har även märkt att många verkar tro att en chihuahua inte "kan" göra något pga. storleken, väldigt trist.

Anmäl
2014-05-15 20:42 #3 av: ChristineF

Så lite så! :) Härligt, låter som du har en bra plan!
Utställning är väl den vanligaste aktiviteten i rasen, men inte ska man behöva känna sig tvungen :) Man kan ju ställa ut ett par gånger för träningens skull och för att få en bedömning på fysiken och lite psyket också. Många uppfödare vill ha det med i avelsarbetet, samma sak som hälsoundersökningarna. Sedan finns det ju MH och BPH mer inriktat på psyke om man är intresserad. :)
Det är tråkigt att folk har den synen, man får vara beredd på att få höra både det ena och det andra... Men man får lite skinn på näsan efter ett tag, men får helt enkelt motbevisa dom! :P

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-05-15 23:42 #4 av: gottaknowsome

Ja, jag lär nog ställa honom ett par gånger för att få kritiken och se hur bra han är. Är jättepepp på att göra BPH! Har alltid gjort MH på de andra vovvarna, så jag kommer högst troligt göra BPH på lillkillen. Tycker att psyket är det absolut viktigaste hos min hund (även om han såklart ska vara rastypisk i övrigt också)! :)

Ja, förhoppningsvis kan jag motbevisa hela högen och visa dem att de små är lika mycket hund de med. Någon sa till och med:
- Ska DU ha en chihuahua? Du verkar inte vara en sådan. Är väl bara Paris Hilton-typer som har såna och bär i väskan.

Känner bara en person som har en chihuahua. Den stackars hunden är så förstörd av att de "skämt bort den". De bär på den jämt (ställer ner den vid en buske när den ska få kissa), han är aggressiv mot både andra hundar och barn (och mig, troligen för att jag inte gillar honom, det känner han ju), hugger folk, skäller konstant pga. stress... tycker synd om hunden, verkligen. Men det är svårt att tycka om den efter att den huggt mig ungefär 10 gånger oprovocerat i fötterna... Så sönderstressad och osäker hund. Kommit hem blodig ett par gånger pga. hugg i fötterna när hag varit där.

Anmäl
2014-05-16 18:16 #5 av: ChristineF

Kul, är också lite sugen på att göra MH eller BPH, men är inte så kunnig om hur man går till väga. I Aktiv Chihuahua finns en lista på vavvor som gjort det, tyvärr inte så många än.

Har också fått höra samma grejer, nu är de flesta förtjusta i henne! :)

Men usch vad sorgligt och hemskt att den bet så illa! Det värsta är att folk (90%??) tror att alla småhundar är kaxiga och tuffa när de bjäbbar/gör utfall, fattar inte hur korkade man får vara om man inte ser hur osäkra och stressade de är. Jag tycker det är djurplågeri att inte låta hunden få bygga muskler, använda hjärnan/nosen och miljötränas. :/ Vakt har de ju i sig, men det är inte i närheten av det ostabila beteende som många tyvärr har pga ägaren och/eller aveln.

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-05-17 04:23 #6 av: gottaknowsome

Du borde verkligen göra det! De få chihuahuaor som gjort MH har oftast fått lika fina utvärderingar som bruksraserna (vilket gett folk en smäll på fingrarna), det är därför jag är så inne på att göra det! Vill bevisa för folk att chihuahuan är en fin ras, både i mentalitet och utseende. Av vad jag läst i dina inlägg verkar din hund verkligen vara ett praktexempel på någon som borde visa rasens goda sidor! :)

Ja, det är verkligen tråkigt när hundar blir så sönderstressade som denna, blir så ledsen när jag ser det oavsett ras. Jag har ju alltid vetat att det är ägarnas fel, inte hunden eller rasen, och därför inte dömt rasen (som i detta fall chihuahua). Har alltid varit fascinerand av chihuahuans tuffhet, intelligens och kärlek. De är alltid så tillgivna sina ägare och otroligt intelligenta hundar! LÄNGTAR verkligen efter att få bevisa för alla att rasen är en bra och trevlig ras. Förhoppningsvis kan jag få fler att öppna ögonen för den! Jag menar, många ser ju det som ett jättekliv nedåt från rottweiler till chihuahua, vilket är så tråkig! Jag ser det endast som ett steg uppåt! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.