Allmänt

Chihuahuan , berätta mer!

2014-01-29 23:43 #0 av: Ronja&Ila

Hej! Ska vara öppen och ärlig. Har aldrig varit något chihuahuafan eller småhundar överhuvud taget. Men läste i härliga hund om Chihuahuan i veckan och det väckte faktiskt mitt intresse för rasen! Så är sugen på att veta mer, har läst rasstandarden och på chihuahuacirkelns hemsida.

Men skulle vilja veta mer hur era hundar är till vardags, mentalt och vad ni gör med era hundar ? Är det något de inte passar till?

Jag har tänk mig en mindre hund innan jag skaffat mig en till Aussie som jag har nu. Är inte van vid små hundar utan är uppväxt/ haft själv Greyhound , rottweiler, jaktgolden, blandras ( greyhound/ doberman) , sheltie , whippet och Australian shepherd som jag har nu.

Ni får gärna länka om ni har bloggar!

Anmäl
2014-01-29 23:55 #1 av: emilia99

de enda jag får veta om chihuahua är att de är elaka och väldigt skäliga  men vet inte om de är sant har aldrig haft nån Oberörd

Anmäl
2014-01-29 23:58 #2 av: Cahira

#1 Det beror mer på ägarna än på hunden. :) Om man uppfostrar sin hund och ger den motion och mental stimulans som vilken hund som helst samt socialiserar i ung ålder så är de fantastiskt ljuvliga hundar. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-01-30 08:49 #3 av: Swadika

#1 Min chihuahua kan skälla på två saker: När det ringer på dörren (han tystnar så fort jag säger till honom)Och så en speciell granne här på gatan, men hon är lite konstig så det skulle jag också göra. 

Annars så är han världen socialaste, gladaste hund. Han älskar alla raser (lite rädd för grannens amstaff på 4 månader, men det är nog individen) vill gärna hälsa på alla hundar och leker bra med en annan grannes schäfer, men bästa kompisen är en annan chihuahua och en sheltie.


Ialla fall till TS:

Min lilla chihuahua är en liten schäfer ;) I alla fall så tror han det. Men chihuahuan är ganska så där att vara en stor hund i litet format. Nu är min kille bara strax över året och vi har inte riktigt kommit igång med att träna något ordentligt, men har kört lekvarianter utav agility, freestyle och lydnad. Vi har under den här tiden satsat mycket på vardagslydnad. Som mentalträning kör vi bland annat lite spår och har precis börjat introducera personssök. Nu under vintertiden så ska jag erkänna att vi flyttat inomhus ganska mycket, beroende på att jag har en knä som är väldigt känslig för kylan. Theo älskar snön och leker gärna i den, så tur vi har en trädgård där han kan leka i och jag kan gå in om det blir för kallt och han kan leka vidare. 

Men alltså jag har inte upptäckt något som jag inte märkt att min hund kan göra, det enda som jag har tänkt på är att jag nog aldrig skulle låta honom springa helt fritt i en skog eller så, och då menar jag en stor radie för att jag har honom alltid lös i skogen men vill kunna se honom, detta pga utav rovdjur. Men han vill gärna hålla sig nära mig i alla fall så det är inget problem.

Annars så är han världens mysigaste hund, han ska gärna sitta i knäet och om han inte får det sitter han vid mina fötter eller bredvid mig. Varje natt kommer han och ska sova under täcket så nära som möjligt. 


Haha vet inte riktigt vad jag ska skriva mer, men om du har några frågor så skriv dem gärna :) Har en blogg, men är inte jätteaktiv där då jag har funderat på att slå ihop bloggen med en annan blogg men har inte riktigt bestämt mig. Men http://hundkojans.blogg.se :)MVH Swadika
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”
- Stephenie Meyer

Anmäl
2014-01-30 10:56 #4 av: ChristineF

Vad roligt! :)
Chihuahuan är en väldigt pigg/alert liten kompis som vill följa med på de flesta äventyr med sin ägare/familj. De är smidiga att ha med sig, går att ha i transportväska vid behov (t.ex. om man åker tåg/buss eller på flyg), men använder helt sina egna ben så ofta de får!
Min tik heter Chica och fyller 4 år i mars, jag fick hem henne som lite äldre valp 16v, hon var då tyvärr lite osäker mot andra hundar, om jag fått henne tidigare så hade jag lagt ner mycket tid på miljö och socialträning och börjat valpkurs tidigare än vad jag hann nu.
Men vi har jobbat upp hennes självförtroende med kurser, t.ex. hundmöteskurs, kantarellsök, hundens språk, specialsök, hundvandring, rallylydnad och viltspår. Vi tycker båda det är jätteroligt att träna och lära oss nya saker! :) Det vi tränar mest är viltspår, personspår, kantarellsök, tricks och rally. Vi använder klicker mycket när vi tränar.
Vi brukar gå promenad med en aussie och en border, det går jättebra och de tycker om varandra :) Ibland får man ha lite koll så de inte busar för vilt, för det är ju ändå en storleksskillnad. Lugnt bus (typ om den stora ligger ner) och jaktlekar där de inte tacklar varandra är okej.
Chica är långhårig och älskar att vara ute i alla väder och badar gärna ute på sommaren, finns korthåriga som är så med, men oftast är de mer frusna av sig och har t.ex. större behov av täcke/tröja och älskar sol. Chica brukar ha värmetäcke täcke mellan 10-15 minus beroende på övrigt väder (sol, blåst..).
Chihuahuan är ju en larmhund så de har i sig att vakta om det är något skumt, men det är verkligen en träningssak och om man som ägare är lugn, inte själv reagerar på alla ljud och tränar hunden i olika miljöer så den får se världen och bli van så tror jag man får en stabil hund som inte vaktar i onödan. Chica vaktar typ inget inne, det kan ringa på dörren om jag står i duschen och när jag kommer ut står hon vid dörren tyst med viftande svans :P Dock vaktar hon mer hemma hon mina föräldrar, men ett skall eller två och sedan är det bra. Tror det är för att hon inte känner sig lika trygg där som hemma.
I övrigt är de väldigt mysiga hundar, vill vara nära och är väldigt personliga. Men Chica är ändå självständig, hon sover i sin bädd och har inga problem med att vara själv hemma.
Några fördelar: låg matkostnad, lite att plocka upp, luktar inte hund, lättlärda, fäller inga mängder (2ggr per år), smidiga att ha med sig..
Några nackdelar: jobbigt att böja sig ner för att belöna/berömma/klappa om, lätt att få tandsten så om man vill att hunden ska må bra och plånboken inte ska påverkas så borsta tänder och ge ben, folk med elaka fördomar eller de som tror de bara kan klappa/lyfta ens hund utan att fråga på stan (stå på sig är något man måste lära sig!)..
Om du vill se vad jag (och andra) tränar med våra vavvor så kolla in gruppen Aktiv Chihuahua på facebook :)

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-01-30 13:50 #5 av: Ronja&Ila

Tack så mycket för era utförliga svar, det uppskattas!
Min nuvarande hund är väldigt självsäker, självständig, modig och impulsiv. Men hon har en fantastisk förmåga att anpassa sig till andra hundar i både lek och sätt, men låter sig aldrig bli överkörd. Hon har redan nu byggt upp osäkra hundar till att våga tro på sig själv och ta för sig och även säga ifrån.
Men hon är en ren "arbetsmaskin", hon är exakt allt jag ville ha i en Aussie och allt jag sa att jag ville ha, men glömde biten om en hund som gillar närhet . Hon är alltså väldigt social men hon är så jäkla trygg O sig själv att hon inte har behovet av mig hemma.

Så nästa hund vill jag ska vara modig energisk men endå söka närheten vilket det låter som en chihuahua har?

Att folk rusar fram till hunden är jag tyvärr van vid, många ser dom som en allmän egendom. Men min nuvarande blir bara lycklig och jag arg haha :) tycker inte att det är ok alls.

Jag ska definitivt gå med i den gruppen och kika in mer och är öppen att lära mig mer om rasen.

Men en till fråga är om deras hälsa , har ni tips på hur jag kan sätta mig in i olika linjer osv. Pastellapromblematik hur vanligt är det och problem med ögonen ?

Anmäl
2014-01-30 14:00 #6 av: Swadika

Tyvärr finns det mycket problem med patella i rasen. Men en seriös uppfödare bör inte avla på det och det är väl enklast att kolla så tror jag. Om man hittar en uppfödare man tycker verkar vettig så kolla upp hundarna på hunddata :) De flesta uppfödare som har valpar (även de som säljer på blocket) skriver med regnummer och då är det bara att söka på det och så är det bara att fortsätta. Ögon vet jag faktiskt inte, och lämnar över det till någon annan. 

Ofta jag läser om folk som måste dra ut någon eller några mjölktänder, men det verkar det vara i många raser, lätt att få tandsten som ch4 sa. Annars är det en ganska frisk ras, inga rasbundna sjukdomar.

MVH Swadika
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”
- Stephenie Meyer

Anmäl
2014-01-30 16:19 #7 av: ChristineF

Låter som en vavva passar in bra ja :)
Var noga med val av kennel, på både Aktiv Chihuahua och Rasforumet Chihuahua tycker jag det verkar som många duktiga hänger! :)
Det är inget krav på ögonlysning som det är med patella luxation och det är inget stort problem vad jag förstått, men det är ändå bra om uppfödaren har ögonlyst föräldrarna och många gör det numera.
Vissa kan få problem med rinniga ögon, men oftast verkar det bero på fel foder (torrfoder med mycket spannmål m.m..) och går över vid byte till bättre. Ibland har det varit inåtväxta ögonfransar eller tårkanaler som behövdes spolas hos veterinär. Säger detta för att vissa tror att de ska ha rinniga ögon vilket inte stämmer, inte heller utåtstående. De ska vara stora, utrycksfulla, mörka och utan problem :)
PL vet jag ingen som avlar på, men kolla på hunddata längre bakåt än föräldrarna. Ibland händer det att en valp får det trots bra linjer, kan ligga långt bak eller hända pga olycka/skada. Men de allra flesta är 0-0. De kan även ha PL utan att få symtom och leva ett långt liv, om de har symtom så kan man operera.
Alla färger/mönster är godkända förutom merle, det är för stort risk i rasen. Merle kan vara s.k. dold/hidden eftersom de kan ha så många färger, vilket i sin tur kan ge sjukdomar/missbildningar. I andra raser är det lättare att kontrollera.
Det ses som en frisk gammal ras i övrigt :)

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-01-30 17:05 #8 av: Ronja&Ila

Hehe är en riktig nörd och har redan kollar upp några via avelsdata ;)
De jag kollat på nu så är de en del med problem på patellan ,även några som avlat på dessa hundar. Är det så pass vanligt att man avlar på fria hundar även om syskonen har patella luxion (stavning?)

Ska ju definitivt ta chansen att fråga folk jag stöter på med rasen och forska vidare och se linjer jag gillar ur hälsosynpunkt för att sedan se vidare.

Nu är det en mycket större ras en tex aussien och lär ta tid innan jag har börjat få ett grepp om rasen helt enkelt!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.