Hälsa

Vilsen efter ett veterinärbesök.

2014-01-25 11:22 #0 av: SaEr

Jag vill börja med att skriva att jag har varit till veterinär med min hund. Anledningen till att jag skriver detta inlägg är för att höra om någon annan har varit med om detta och hur ni fick bukt med "problemet".

Min 10mån gamla (kastrerade) chihuahua-tik var hängig i ca 2 dagar, ingen feber, inga kräkningar och kissade och bajsade normalt. Dock inte lika matglad som hon har varit. På 3e dagen bestämde jag mig för att något måste göras, jag ringde veterinär och jag kände mig så dum när veterinären frågade om hon hade feber, kräkts eller var dålig i magen.. Jag sade att allt det var okej men att hon dricker och äter lite dåligt samt verkar uppsvälld i buken och är allmänpåverkad.

Dag 4a fick vi komma in, det togs blodprover, röntgen, hon klämde och kände, tittade i halsen, kontrollerade rumpan. Det enda som veterinären hade att "anmärka" på var att det fanns mycket avföring i tarmen, hon misstänkte ingen förstoppning av främmande föremål men jag ville ändå göra ett ultraljud för att vara på den säkra sidan, sagt och gjort. Även ultraljudet gick bra, det enda hon hade att anmärka på var mycket avföring och att tarmrörelsen var lite slö men att det kunde bero på att hunden fått lugnande. Vi blev hemskickade med mjukmat från hills och så var det inte mer med det.Funderar

Nu undrar jag hur det här kan komma sig? Avföringen är helt normal, hon har ätit samma sorts foder i ca ½ år (James wellbelowed) och hon får gott om motion. Vad kan jag göra för att hjälpa henne få fart på tarmen/magen? Jag har länge övervägt att skippa torrfoder och ge henne färskfoder, kan det hjälpa?Funderar Just nu verkar det ju nästan som att fodret ligger still i tarmen och tar tid på sig att komma ut så det bara byggs på?

Finns här någon med liknande erfarenhter? Hur fick ni bukt på det?

Hon har nu ätit hills mjukmat i knappt ett dygn och visst har hon blivit lite piggare men hon har fortfarande inte bajsat så mycket som jag kanske hade hoppats att hon skulle göra. Helst av allt skulle jag vilja skippa hills-maten och ge henne någon som tas upp av kroppen och som även sätter tarmen i rörelse. Kan färskfoder vara ett alternativ?

Jag ber om ursäkt om det blev lite rörigt då jag har svårt att fatta mig kort. Yrar

Anmäl
2014-01-25 16:36 #1 av: Anna-Helga

Mjukmat låter väl bra och kan du dessutom ha på lite laxolja eller linfröolja kanske det smörjer lite och hjälper till? Promenader naturligtvis eftersom rörelse stimulerar. Det är vad jag kan komma på såhär direkt! :) Är inte veterinären orolig, ska nog inte du behöva vara det heller! Vi funkar ju olika både människor och hundar och har olika ämnesomsättning och matsmältning!

Anmäl
2014-01-25 17:27 #2 av: ChristineF

Hej! Skönt att det inte var något värre iaf!
Jag ger färskfoder till min tik och det blir hon för hård i magen av om jag inte tar en skvätt vatten på och ett halvt pump laxolja (av märket grizzly) en gång om dagen. Då är magen perfekt :)
Gav James wellbeloved puppy/prestanda innan färskfoder och hon får det ibland nu med, t.ex. på semester när färskfoder är krångligt. Upplever aldrig hård mage med det, utan lagom, men det kan ju vara olika. Se till att hon dricker ordentligt.
Som sagt ovan så är motion viktigt för tarmrörelsen, det märks tydligt t.ex. en dag när man tar det lugnt med snabbrastningar så bajsar min tik 1 eller högst 2ggr och så jämför man med en heldag ute på sommaren med promenader osv, då kan det bli 3-4ggr från morgon till kväll.. Nu säger jag inte att man ska vara ute hela dagarna för det går ju inte, men minst en längre promenad per dag är bra av många anledningar! :)
Hoppas det löser sig (bokstavligt talat hihi)!

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-01-25 18:57 #3 av: SaEr

Hejsan. Tack för lugnande svar. Glad

Hon är mycket piggare nu framåt kvällen och hon har fått två längre promenader trots att hon emellanåt protesterat då hon lätt blir kall om tassarna trots att jag smörjer in dem dagligen. Jag sydde till ett par fleecestrumpor och de verkade hjälpa en hel del, hon trippade på ganska bra och verkade inte speciellt besvärad av kylan - tills hon fick snö i strumporna. Skämtar

Det märkliga är att avföringen har inte varit hård, så det är inte stopp någonstans pga det, det verkar mer som att tarmen har tagit semester eller lagt i en lägre växel och därmed tar det längre tid för avföringen att passera så att det liksom byggs på. Men det känns skönt att veta att det inte är något allvarligt utan något som förmodligen inträffat pga att det varit så himla kallt att hon knappt kunnat ha alla tassar i marken. Men nu är ett par skor på väg hem så nu har hon snart inga mer ursäkter den lilla fryslorten. Skrattar

Jag har tom blandat i extra vatten i mjukmaten + en minimal nypa finriven morot, det ser allt annat än gott ut och det är nästan så jag får kväljningar men hon fullkomligt älskar den bruna sörjan och tur är väl det. Nu går jag bara och hoppas på att hon snart ska göra en rejäl urladdning. Tummen upp

Laxolja var också ett bra tips men det har hon alltid fått i maten, precis som hon alltid fått gott om motion (ca 30min varannan timme brukar det bli, morgonpromenaden och kvällspromenaden blir oftast 45-60min), det måste vara de här riktigt kalla dagarna då hon inte kunnat promenera som vanligt som är boven i dramat. Ett tag var det så kallt att hon "frös fast" när hon kissade och bara ramlade omkull och var helt stel trots att jag var snabb med att plocka upp henne. De dagarna blev det bara ut och in igen pga kylan. Men inte tänkte jag så långt när hon låg och såg som ynkligast ut, jag har även en till blandis på 7år men jag har aldrig tidigare varit med om detta, så det här var en ny men nyttig erfarenhet att bära med sig. Får idé

Men som sagt, jag hoppas på att hon gör en rejäl urladdning inom kort och att skorna kommer att bidra till att vi kan ta våra vanliga promenader och att skorna därmed också kommer underlätta för både tassar och tarm. Skämtar

Anmäl
2014-01-25 19:17 #4 av: [[Boris Sager]]

Jag har också försökt tänka på vad som kan vara "fel", men kan inte komma på något, som kan komma så snabbt.

Uppdatera gärna!

Håller tummar och tassar!

Anmäl
2014-01-26 13:27 #5 av: ChristineF

Vad skönt att hon är piggare, hoppas strumporna kan hjälpa! :)

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-01-26 14:20 #6 av: Lejonhjarta

Har nästan samma problem med hård mage och vi har bytt t MUSH men hjälper inte. Så fort ja försöker smuggla i något lösande matvägrar hon. Inte ens mos i extra vatten fungerar. Blir snart tokig på henne!

Anmäl
2014-01-26 21:07 #7 av: ChristineF

#6 Har du provat laxolja?
Eller blöt upp lite fiberhusk (finns i matbutik vid glutenfritt, fråga om du inte hittar), nått kryddmått till att börja med i lite vatten (om inte maten är tillräckligt blöt) så det blir lite mos, sen blandar du i det i fodret. Ska inte smaka utan är extra fiber som vidgar avföringen och smörjer tarmen. Många som ger det i färskfoder/barf har jag hört, har provat lite själv men här räcker laxolja/vatten :)

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-01-26 23:11 #8 av: AnnaKarin

Fiberhusk (physiallisfrö) måste blandas ut med rätt mycket vatten annars tar det upp vätskan i tarmarna och får motsatt effekt. Minst ½ dl vatten till ett kryddmått.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”
Anmäl
2014-01-27 06:56 #9 av: Lejonhjarta

Kan prova med oljan, så långe den inte smakar något eller gott. För då äter hon inte. :-(

Anmäl
2014-01-27 08:49 #10 av: SaEr

Hallå. Glad

Jag tänkte ge en snabb updt ang lilltjejen, hon är piggare men hon har fortfarande inte fått någon riktig fart på magen och igår under kvällspromenaden lyckades hon dessutom glufsa i sig en liten korvbit innan jag ens hann reagera på vad hon höll på med (den låg gömd under snön) bara några sekunder senare så slog det mig: Kan det vara så att hon har mask?

Hon är expert på att sno åt sig saker som ligger utomhus, under en period åt hon även andra hundars avföring men det har hon tack och lov slutat med sedan några månader tillbaka. Hon avmaskades med axilur någon gång i höstas, vi bor i ett område där det finns väldigt mycket hundar. Kan hon ha fått mask och därav fått svullen buk och trög mage? Men borde man då inte ha sett masken på röntgen eller ultraljud? Är det någon som vet hur det ligger till? Funderar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.