Allmänt

Känns sååååå ömtålig!

2013-09-16 10:04 #0 av: FemFem

Hej!

Jag funderar mycket på att skaffa en chihuahua någon gång i framtiden, men det är en sak som hindrar mig lite. Jag tycker att chihuahuor verkar så himla ömtåliga och jag skulle inte våga lämna min lilla plutt ur sikte om jag skaffade en. Det känns som om risken för att folk ska trampa på den, sätta sig på den eller tappa den är överhängande. Därför skulle jag t ex aldrig våga lämna bort den till en hundvakt. Likadant om man är ute och går med den; jag skulle inte våga låta den gå annat än precis bredvid mig. Det känns som om något skulle hända den om den sprang iväg några meter framför just för att den är så liten. Och jag skulle bara låta den leka med hundar i sin egen storlek.

Ni som har chihuahua: hur gör ni? Och är dessa farhågor obefogade? Får era chihuahuor hälsa på/leka med större hundar och hur går det? Och hur ömtåliga är de egentligen? Berätta lite om vardagen med er chihuahua!

Anmäl
2013-09-16 10:26 #1 av: Swadika

de är absolut inte ömtåliga utan bara som en mindre hund. Jag låter ofta min chihuahua springa lös på ett fält och då kan han få springa bort över 15 meter i från mig, händer aldrig något. Så länge hunden lyssnar på inkallningen så är det inga problem. Han tycker det är så roligt att få springa av sig :) Han får också hälsa på hundar i alla storlekar, hans bästisar är en schäfer och en shetland sheepdog. Men sen låter inte jag honom hälsa på hundar som jag inte känner, och det är i alla storlekar. Men de stora hundarna anpassar sin lek efter honom och tar det försiktigt. 

Jag var också livrädd att hela tiden trampa på honom, men alltså man gör inte det man lär sig att gå och hunden lär sig var den inte ska gå och då trampar man inte på dem. Likadant ute, aldrig varit någon som trampat på någon utav mina hundar, visst chihuahuor är små, men de är inte så små att man inte ser dem. 

MVH Swadika
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”
- Stephenie Meyer

Anmäl
2013-09-16 14:21 #2 av: nlinds

Åhh vad jag känner igen mig, var exakt lika nojjig innan jag skaffade en chihuahua, och mest då jag har en schäfer ! Men gud så bra det gick. Visst Chihuahuor är ömtåligare än stora hundar, men som #1 sa så anpassar sig de stora hundarna oftast efter den lille. Min lilla kan leka med min Schäfer, då ligger han ner så han kommer på samma nivå som lillen :) Min kan springa lös, hur långt som helst, och kommer när jag ropar. Man trampar inte på dom, de är så otroligt snabba så dom smiter undan :) Jag håller på att miljöträna min och då har jag honom i famnen när vi är i stan (överdrivet mycket folk där). Jag har aldrig tappat honom när jag har burit honom, sååå små är dom ju inte Skämtar

Anmäl
2013-09-16 17:09 #3 av: ChristineF

Visst ska man vara försiktig och inte låta hetsiga större hundar leka eller småbarn lyfta för då kan det ju gå illa! Men jag håller med de som skrivit ovan, det är inte så ömtåliga som de verkar. Se till att köpa från en seriös kennel som avlar på sunda och friska hundar så ska det nog gå jättebra!
Min tik springer snabbt som en hare, hoppar upp på stenar (och klantar sig och misslyckas ibland), brottas med katten, leker med andra små hundar och vissa stora som jag litar på. Det beror helt på hur de är, hon har en bordercollie-kompis som hon leker med, de jagar varandra och busar utan att knuffas och brottas som vissa hundar gör. Funkar jättebra! :)
Sen har jag eller nån annan aldrig trampat eller satt sig på henne vad jag vet, hon har från början varit kvick och smart så hon hinner flytta sig om de skulle vara så. Men som sagt: man får ju ha lite sunt förnuft och kolla så de inte ligger gömda i soffan eller så. Och när de är lösa så bör man ha bra inkallning och hålla koll så det inte finns rovdjur/rovfåglar.
Om du har facebook kan du kika in i gruppen aktiv chihuahua, där får du se att de är små tåliga vovvar som tränar/tävlar olika hundsporter :)

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2013-09-16 19:51 #4 av: Tiddelum

Mina chihuahuor lekar med hundar i alla möjliga storlekar, dom har lekt med en irländsk varghund en gång Glad Men den ena blev trampad av en tant och fick åka till veterinären Oberörd ...

Anmäl
2013-09-16 20:57 #5 av: bright-star

Klart man var lite rädd att trampa på lillen i början, men dom anpassar sig otroligt snabbt och lär sig hoppa undan för att undvika att bli trampad på. Jag har honom lös då jag går i skogen och på mindre trafikerade vägar och det funkar väldigt bra, bara man tränar på inkalling innan man släpper lös hunden!Ler

Men vad du än gör så får du inte glömma att det är en hund och ingen liten porslinsprydnad. Även chihuahuan måste få promenader, leka med andra hundar, få gå själv osv.. Man kan inte hålla dom borta från andra hundar och inte socialisera dem för att man är rädd att det kan hända något med dem. Då kan det bli små bjäbbiga och bitska monster av hundarna!

Anmäl
2013-09-17 12:07 #6 av: FemFem

Tack för alla svar! Känner mig lite lugnare nu, haha. x) Jag vill ju så gärna ha en chihuahua, de verkar vara så himla mysiga hundar.

#2 Shit vilken gullig bild! <3

#5 Nej, sån tänker jag aldrig bli! Jag stör mig så mycket på folk som stoppar sin chihuahua i väskan och aldrig låter den gå själv, och klär på den kläder och sånt så att den ska bli som en liten docka. Jag tänker låta min chihuahua gå, leka och springa som alla andra hundar, men först var jag tvungen att prata av mig lite oro. ^^ Det är just därför jag vill höra hur andra chihuahuaägare gör; för att jag inte vill att min hund ska bli osocial pga att jag inte vågar vissa saker. Jag vill ge den ett bra liv och inte låta min noja hindra den. ^^

Anmäl
2013-09-17 12:10 #7 av: AnnaKarin

Tänk att det är en hund som ska behandlas som en hund så blir det bra ;-) Men det är rysligt lätt att skämma bort de här små jämfört med de stora man haft.....

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.