Avel

Avel - Vilka är riskerna?

2013-05-19 12:38 #0 av: AmandaBorg

Min chihuahua väger ungefär 1,8 kg, så hon är ganska liten. Jag var tidigare inne på att ta valpar på henne men jag lät bli p.g.a. storleken.

Jag ska inte ta valpar på henne, men jag undrar ändå vilka risker det finns med att ta valpar på en liten chihuahua. Så, vilka är riskerna? Glad

Amanda

Anmäl
2013-05-19 12:48 #1 av: Swadika

Ja det värsta som kan hända är ju såklart att både hund och valp dör men det kan ju hända alla. Om jag har för mig rätt så ska helst inte en tik väga mindre än 1,8. Men jag vet en person vars hund vägde 1,4 och dräktighet + förlossning gick perfekt. Men ju mindre tik dessto större är risken för kejsarsnitt, vilket det också är en stor risk att både valpar och tik "stryker med" 


Jag kan tyvärr inte svara bättre än så :) Kanske någon annan kan det :)

MVH Swadika
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”
- Stephenie Meyer

Anmäl
2013-05-19 12:49 #2 av: Swadika

Små valpar är också en risk :)

MVH Swadika
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”
- Stephenie Meyer

Anmäl
2013-05-19 12:52 #3 av: AmandaBorg

#1, #2 Okej, tack för svaren! Glad

Amanda

Anmäl
2013-05-19 14:03 #4 av: [[Boris Sager]]

Gäller i princip samma för yorkar, de ska inte väga mindre än 2 kg, helst betydligt mer, däremot kan täckhunden vara liten.

En liten hund oavsett ras har naturligtvis svårt att föda naturligt. Valparna kan ju faktiskt vara stora, ssk om det blir enbart en valp.

Spelar ingen roll om föräldrarna är relativt små, kan slå tillbaka sen tidigare generationer.

Dessutom mer påfrestande generellt för en liten tik att få valpar- För hjärta lungor t.ex. Valparna kräver mycket näring, risk för ecclampsi för tiken, hypoglukemi för valparna.

Boris

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.