Annons:
Etikettaktivera-din-chihuahua
Läst 14411 ggr
Vemsan
2012-10-04, 09:26

Lek & Aktivering Del 1

Hjärngympa är något hunden mår bra av och som är minst lika viktigt som motion oavsett hundens storlek. Här ger jag några tips på hur du kan börja aktivera din hund inomhus på ett sätt som är nyttigt för hunden då det får den att tänka till och arbeta ordentligt med huvudet.

Godisflätan
Detta är en väldigt omtyckt och enkel övning att skapa för dig som hundägare. Först och främst behöver du leta fram ett tygstycke som inte används. Klipp sedan tre remsor och gör en knut i ena änden. Gör sedan en ganska så lös fläta och avsluta med ännu en knut.

Sedan stoppar du in bitar utav godis/torrfoder eller något annat din hund tycker om och låt sedan hunden lista ut hur godiset ska tas ut. Om du märker att hunden inte förstår alls kan du visa hunden genom att själv krafsa i flätan och visa hur godiset kan komma ut.

Öka svårighetsgraden:
Denna övning kan lätt göras svårare genom att göra flätan hårdare, lägga till fler remsor att fläta med, göra knutar och vika ihop flätan. Var påhittig! Även att göra en mindre/större fläta kan öva svårighetsgraden.

Toarullen
Det ända du behöver till denna övning är en toarulle, gott hundgodis och såklart en hund. Stoppa seden i lite godis i toarullen och vik in kanterna. Sedan ska hunden lista ut hur den ska kunna riva upp kanterna och få ut godiset.

Öka svårighetsgraden:
För att öka svårighetsgraden kan du använda dig utav flera toarullar och endast fylla en eller några med godis. Du kan även klippa till toarullen så att den blir mindre då det kan vara svårare för hunden att få grepp och måste tänka till. Även att använda en större rulle så som hushållsrulle kan göra övningen svårare.

Godis i flaskan
Till denna övning behöver du en petflaska utan kork och godis. Lägg sedan i lite godis och sedan är det upp till hunden hur godiset ska komma ut. Detta är något som kan vara riktigt klurigt så ge din hund tid och skulle det vara så att den tröttnar kan du försöka hitta något gott som motiverar din hund ännu mer.

Öka svårighetsgraden:
Kan göras genom att använda en mindre eller större flaska. Du kan även göra ett litet hål i flaskans kork så att det blir svårare att få ut godiset. Tänk på att då slipa kanterna så det inte blir vasst!

Godis i burken
Till detta behöver du en helt vanlig plastlåda att lägga över en godis. Sedan ska hunden försöka lista ut hur den ska knuffa på lådan.

Öka svårighetsgraden
Du kan enkelt öka svårighetsgraden en aning genom att lägga på ett lock utan att trycka fast det.

Att tänka på
* Det är viktigt att öka svårighetsgraden på aktiveringsövningen då hunden knappt lägger ner någon energi alls när den väl klurat ut hur övningen fungerar.
* Lämna aldrig hunden ensam med någon aktiveringsleksak!
* Variera godiset så att hunden inte tröttnar.
* Ha tålamod och ge hunden tid att tänka själv.
* Beröm gärna hunden med rösten när den gör rätt

På bilderna: Casper, fotograferad av Vemsan

Hälsningar Vemsan

Annons:
Swadika
2012-10-04, 09:41
#1

Mycket bra artikel :D Måste testa dem ^^

Mvh Swadika
Sajtvärd på reborns 
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”

Lynxkissen
2012-10-04, 10:14
#2

Oh, tack för spännande lekar att testa ;)

[Kathja]1
2012-10-07, 22:18
#3

Vi brukar sätta kork på pet-flaskorna efter att vi lagt i godiset. Är så kul att se hundarnas olika tekniker! Vi har tre hundar och vår tik hon skruvar av korken genom att hålla fast den med framtassarna och bita/skruva av korken  -grabbarna däremot de är mer inne på att "döda" flaskan, hi hi

Ska absolut prova den där flätan!

Upp till toppen
Annons: