Annons:
Etikettaktivera-din-chihuahua
Läst 3061 ggr
ChristineF
2/18/19, 4:47 PM

Dogparkour

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Dogparkour är en sport/aktivitet som grundar sig i att hunden får ta sig genom, hoppa upp på, balansera på och krypa under olika hinder i den naturliga miljön, i stad eller natur. Ha roligt tillsammans samtidigt som du ökar din hunds kroppskontroll och självförtroende. Ta promenaderna till en ny nivå!

Dogparkour
Dogparkour har skapats med inspiration från en människosport, Parkour, som handlar om att  använda sin omgivning och de hinder som finns naturligt i stad och natur, för att smidigt och kontrollerat röra sig fram med exempelvis hopp och klättring.
Dogparkour grundar sig i balansträning och handlar om att uppmuntra sin hund att hoppa över, krypa under, hoppa upp på, balansera och ta sig genom olika hinder i miljön.
Detta ökar hundens kroppsmedvetenhet och med hjälp av ökad muskelmassa och trygghet i att den kan styra sin kropp bättre samt lyckas balansera så ökar självförtroendet generellt.
Har man en hund med problembeteenden (t.ex. blir ivrig i hundmöten) så kan dogparkour få den att bryta det genom att koncentrera sig på träningen istället. Osäkra hundar blir ofta mer självsäkra och positiva till promenaderna. När du som ägare tar initiativ till att träna roliga övningar på promenaden så får du en överlag mer följsam och kontaktsökande hund.
För att få alla dessa positiva effekter så krävs att ni arbetar med positiv förstärkning, det vill säga helt belöningsbaserat, utan några bestraffningar. Om det blir fel, prova igen, om det blir det igen, sänk svårighetsgraden eller prova något annat.

Börja träna
Det är viktigt att inte gå för fort fram, utan låta hunden sakta få bygga upp balans, kroppskontroll och muskler. Börja med hinder som är (för hunden) låga och breda. En sten brukar vara en bra start. Börja med att locka hunden att sätta sina framtassar mot den, belöna och beröm. Gör om det och när du känner att hunden är redo för nästa steg, så peppa den att kliva upp med alla fyra tassar. Även om stenen i början är låg och bred, så var med och stödja med dina händer och din kropp (utan att vara för påträngande såklart), för att visa att du finns där och tar emot om den skulle tappa balansen. Öka svårigheten genom att hitta nya hinder, t.ex. sätta tassarna mot vägg eller träd, hoppa upp på en högre sten, en mur eller en parkbänk. Efter ett tag ser du stads- eller skogsmiljön med nya ögon, hinder och utmaningar finns överallt!

**Säkerhet
**Om hindret är högre än hundens mankhöjd så bör du bära ned eller hjälpa hunden att hitta en bättre väg ner, t.ex. den lägre sidan av stenen eller ett nedhopp på annat föremål eller kanske dig själv i form av en mänsklig trappa. Om det inte är möjligt att göra något av detta så undvik så höga höjder, de sliter mycket på hundens armbågar och handleder vid nedhopp.
Även om din hund går bra i halsband utan att dra, så använd alltid sele när ni tränar dogparkour. I halsband kan hunden utsättas för ryck (t.ex. om den faller ned och du håller i kopplet) som leder till skador i hals och nacke. Med sele kan du utan oro ta emot och stödja hunden, vissa selar har även ett handtag på ryggen som kan underlätta att hjälpa hunden med balansen. Om du har koppel på hunden så låt inte det hänga efter/ned, då det finns risk att det fastnar och hunden rycks bakåt eller att hundens rörelser hindras och den riskerar att snubbla på det.  
För en säker träning så är det viktigt att du individanpassar, alla hundar är olika och ålder, fysik och erfarenheter spelar in. Jämför inte med andra, utan välj hinder som passar just din hund.
Undersök underlag innan du skickar hunden. Är det halt eller rörligt så bör du överväga om det är värt skaderisken, vissa hundar som tränat länge kan hantera detta, med hjälp av sin ägare. Är det halt kan man hålla i hundens sele vid upphopp och är föremålet  rörligt kan man hålla i det vid upphopp, släppa sakta när hunden är på plats för att sedan hålla det stilla vid nedhopp.
Snö brukar normalt sett inte vara så halt, men se till att borsta bort den från hindret för att utesluta risken för hal is eller väta under.
På sommaren kan vissa ytor bli väldigt varma. Träna inte i starkt solsken, känn på underlaget vid misstanke om brännhett, samt se till att ha med dricksvatten till hunden.
Åter igen så måste positiv förstärkning understrykas. Gör hunden fel eller misslyckas med ett hinder, ignorera och försök igen, om inte direkt så en annan dag. Tvinga aldrig hunden upp på ett hinder. Även ett ”nej!” räknas som bestraffning och kan leda till att ni backar ytterligare i träningen, hundens självförtroende sänks och även er relation kan påverkas.
Var schysst när du väljer hinder, låt hunden få lyckas och ha roligt tillsammans! 🙂

**Referenser
**Dogparkour (2015). Vad är dogparkour? Hämtad 18 februari, 2019, från
http://dogparkour.se/vad-ar-dogparkour/
Dogparkour (2015). Hur börjar man? Hämtad 18 februari, 2019, från
http://dogparkour.se/vad-ar-dogparkour/hur-borjar-man/
Dogparkour (2015). Träna säkert. Hämtad 18 februari, 2019, från
http://dogparkour.se/vad-ar-dogparkour/trana-sakert/

Annons:
Jenny12
7/7/20, 4:03 PM
#1

Hej

Jag har inte tänkt på att man kan tränna sin hund på det här  settet. Jag och mina hundar har bara lekt kurra gömma och klättrat och sånt i naturen.

Tack för en bra idee.

Skriver en bok om hundgodis-glass.

Ska börja en egen sajt.

Bloggar. 

Stickar.

Virkar.

Målar.

Upp till toppen
Annons: