Sjukdomar

Veterinärer varnar för smuggelhundar

2016-02-26 12:56 #0 av: ChristineF

Flera nya sjukdomar har kommit till Sverige med utländska gatuhundar. Ofta är hundarna hitsmugglade och sålda som svenska. Östergötlands länsveterinärer går nu ut med en varning.

Video: http://www.mvt.se/webb-tv/?clip=om4034887

I förra veckan konstaterades ett fall av den potentiellt dödliga sjukdomen leichmanios hos en hund i Östergötland. Tidigare har även hjärtmask och den smittsamma tumörsjukdomen TVT hittats, sjukdomar som normalt inte finns i Sverige.

I ett brev uppmanar länsveterinärerna därför länets alla veterinärer att vara extra uppmärksamma på de här sjukdomarna som kommer hit med importerade gatuhundar.

– Det handlar om få fall, men vi ser att det ökar. Det värsta scenariot är att vi får in rabies, säger länsveterinär Helen Loor.

"Ta inte hit dem"

Länsveterinärerna vill avråda alla från att köpa en gatuhund från ett annat land.

– Jag har full förståelse för dem som vill hjälpa de här hundarna. De har ju verkligen ett tufft liv. Men vårt budskap är: Ta inte hit dem utan hjälp dem på plats. Det finns seriösa organisationer i de här länderna dit man kan skänka pengar om man vill hjälpa hundarna, säger Helen Loor.

En sökning på nätet visar att det finns åtminstone 15 organisationer som förmedlar gatuhundar till svenska köpare. De flesta verkar seriösa och utlovar friska hundar med veterinärintyg. Men det räcker inte, menar Helen Loor.

– De här sjukdomarna kan vara svåra att kontrollera. De kan ligga dolda i hunden och blossa upp efter en tid i Sverige. Då har familjen hunnit vänja sig vid hunden och det blir en tragisk upplevelse.

Att importerade hundar kan bli sjuka och dö är en orsak att inte ta hit dem. En annan är risken för att sjukdomarna ska få fäste och sprida sig i Sverige.

– Som det är nu sprids de inte. De vektorer – som till exempel myggor och fästingar – som krävs för spridningen lever inte här. Men sådant kan man aldrig vara helt säker på och det kan förändras när klimatet förändras. Så det bästa är att se till att sjukdomarna aldrig kommer hit, säger Helen Loor.

Svenska hundar

Jordbruksverket och djurskyddsorganisationer avråder också från att ta hand om gatuhundar.

– Det finns ju gott om svenska hundar som behöver omplaceras till ett bra hem. Konstigt nog verkar det vara svårare att hitta hem åt dem än åt spanska gatuhundar, säger Helen Loor.

Gatuhundarna har dessutom ofta svårt att anpassa sig till ett liv som familjehund, menar hon.

– De har ju levt i flock och har beteende därefter. De är vana vid att behöva slåss för sin mat. Det är inte alltid så lätt att uppfostra sådana hundar.

Smuggelhärva avslöjad

Många vet dock inte om att de köper en utländsk gatuhund. Tullen i Halland uppmärksammade nyligen en stor smuggelhärva med hundar.

– Det finns rena valpfabriker som föder upp valpar för export. De smugglas hit och säljs som svenska, med falska papper, säger Helen Loor.

Loor uppmanar alla hundköpare att kontrollera dokumentationen noggrant. Finns det ett veterinärintyg som är högst sju dagar gammalt? Finns det vaccinationsintyg? Är den registrerad hos Svenska kennelklubben?

– Se dessutom alltid till att få komma hem till dem som säljer. Köp aldrig på gatan och gå inte på förklaringar som att "vi har magsjuka hemma så du kan inte komma in". Bäst är att köpa av en etablerad kennel.

Åke Alvin

http://www.mvt.se/nyheter/ostergotland/lansveterinaren-varnar-for-gatuhundar-om4034647.aspx

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2016-02-26 14:04 #1 av: Lilithium

Snälla sluta sprida denna vinklade artikeln.

Anmäl
2016-02-26 14:26 #2 av: VildaVittra

#1 Jaha, vinklad? Jag läser konkreta fakta i artikeln. Vad sägs om att okunniga om situationen slutar med att pyssla med importer istället? 

Dessa importerade hundar är ett jätteproblem, inte bara för de ägare som får hem en fullkomligt skräckslagen hund som av försäljarna kallats för "lite blyg" utan även för vår vilda fauna. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-02-26 14:39 #3 av: Lilithium

Nej, det är inget problem om man väljer en hund från en seriös organisation så jo den är vinklad i och med att dom drar alla över samma kant och det stämmer inte.

De flesta hundsjukdomarna förs med hit via hundar som tagits med på semester inte från importerade. Kan du ge bevis på något fall alls där en importerad hund fört med någon sjukdom som inte redan finns här?

Jag har pratat med och läst om så otroligt många som också har adopterat en "gatuhund" och visst är dom lite försiktiga i början (inte så konstigt kanske) men det brukar inte ta mer än en vecka förrän de slappnar av och blir en del av familjen.

Det är även lag på att importerade hundar ska testas, vaccineras, undersökas osv och är något som självklart ska följas, min blev även undersökt och testad av en EU veterinär.

Det var först tänkt att jag skulle få hem en hane från en annan organisation men när de testade honom så visade det sig att han hade hjärtmask och fick därav tråkigt nog inte komma hit utan han fick stanna kvar och bli behandlad för det.

Men det är upp till en själv som adoptör att se till att noggrant kolla upp alla organisationer, det var något jag gjorde och det bör alla göra som funderar på att adoptera.

Jag visste att du skulle vara den första att säga emot mig, har läst en del av det du skrivit innan men du ha en skev bild av detta.

Anmäl
2016-02-26 15:05 #4 av: VildaVittra

#3 "Nej, det är inget problem om man väljer en hund från en seriös organisation så jo den är vinklad i och med att dom drar alla över samma kant och det stämmer inte."

Jaha du, kan du visa vilken denna organisation är som tar typ 350000 för sina hundar, för det är i den nivån som hundarna skulle kosta om man testat dom för allt. *väntar*

"Jag har pratat med och läst om så otroligt många som också har adopterat en "gatuhund" och visst är dom lite försiktiga i början (inte så konstigt kanske) men det brukar inte ta mer än en vecka förrän de slappnar av och blir en del av familjen."

Själv har jag varit med och bekostat infångandet av dessa "blyga" hundar efter de har fått panik och rymt. Det händer hur ofta som helst, sätt dig gärna och jämför bilder på bortsprungen-annonser och säljes-annonserna hos dessa organisationer, du kommer bli chockad över hur många av dom som faktiskt är sådana hundar. 

"Det är även lag på att importerade hundar ska testas, vaccineras, undersökas osv och är något som självklart ska följas, min blev även undersökt och testad av en EU veterinär."

Nu ska du få en uppgift, och jag hoppas verkligen att du vågar dig på den. Du ska sätta dig och kolla vilka sjukdomar som kan smitta en hund i medelhavsområdet, du ska kolla vilka av dom som kan smitta våra djur samt människor och sedan ska du jämföra den listan med vad som krävs för att få importera hunden. Publicera sedan dina resultat. Fast du kanske redan har gjort detta inför din importering? I så fall inväntar jag resultatet inom 5 minuter. 

"Jag visste att du skulle vara den första att säga emot mig, har läst en del av det du skrivit innan men du ha en skev bild av detta."

Tvärtom, jag har en enormt klar bild av läget. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-02-26 15:18 #5 av: Lilithium

Haha du och dina härskar tekniker, löjligt.
Du kommer själv inte med något konkret så varför ska jag?

Anmäl
2016-02-26 15:24 #6 av: VildaVittra

#5 Vill du ha konkret? Absolut. Googla på Soraya, virala tumörer hos hundar, resistans hos parasiter. Det är bara en ytlig skrapning av ytan och fundera på hur dessa saker skulle kunna ställa till det här i Sverige. 

Och Lilithium, det var du som gick på person, inte jag, för du påstod att jag var "skev". Men jag drar nu slutsatsen att du inte gjorde några som helst efterforskningar innan du beslöt dig för att din hobby var viktigare än att Sverige fortsatte vara hyfsat smittskyddssäkert för djur och människor. Du fick chansen att bevisa att så inte var fallet. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-02-26 15:28 #7 av: ChristineF

Jag delar artikeln här på Chihuahua eftersom det inom vår ras har varit och är än stora problem med smuggelhundar, titta bara på bilden på avlivade chihuahualiknande hundar till höger i denna artikel: http://norrteljetidning.se/nyheter/inrikes/1.3557462-smuggelhundar-okar-i-sverige.
En kompis till mig har en underbar hund från Irland från en seriös organisation, dock skulle hon inte göra om det (på grund av olika anledningar) utan har efteråt köpt hundar från svenska kennlar med stamtavla. Vill man hjälpa hundar i andra länder kan man skänka pengar eller volontärarbeta. Svenska hundstall har många hundar som behöver nya hem de med, för att inte tala om alla hemlösa katter som lider i vårt land (om man känner behov att rädda och göra skillnad).
De nämner även i artikeln att man inte bör resa med sin svenska hund om man verkligen inte måste. Som Vildvittra säger så kan det även drabba vår vilda fauna, inte "bara" våra husdjur och oss själva. Jag tror veterinärerna vet vad de pratar om när det gäller sjukdomar, tveksamt om alla testar för ALLT innan import  (rätta mig om jag har fel) och vid smuggling testas det troligen inte så mycket alls eftersom målet är att tjäna pengar...
"En sökning på nätet visar att det finns åtminstone 15 organisationer som förmedlar gatuhundar till svenska köpare. De flesta verkar seriösa och utlovar friska hundar med veterinärintyg. Men det räcker inte, menar Helen Loor.

– De här sjukdomarna kan vara svåra att kontrollera. De kan ligga dolda i hunden och blossa upp efter en tid i Sverige. Då har familjen hunnit vänja sig vid hunden och det blir en tragisk upplevelse.

Att importerade hundar kan bli sjuka och dö är en orsak att inte ta hit dem. En annan är risken för att sjukdomarna ska få fäste och sprida sig i Sverige.

– Som det är nu sprids de inte. De vektorer – som till exempel myggor och fästingar – som krävs för spridningen lever inte här. Men sådant kan man aldrig vara helt säker på och det kan förändras när klimatet förändras. Så det bästa är att se till att sjukdomarna aldrig kommer hit, säger Helen Loor."

Eftersom detta är ett rasforum så uppmanar vi att köpa Chihuahua med stamtavla. Vid andra åsikter hänvisar vi till Blandrashundar. Glad

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2016-02-26 15:30 #8 av: Lilithium

Påstod jag verkligen att det var du som var skev och inte bara din syn på just detta?
Som sagt så är det en mycket större chans att hundar på semester kommer hem med parasiter osv än att de som importeras lagligt med riktiga dokument gör det.
Finns det för övrigt något som verkligen bevisar att Soraya förts in just pga importerade hundar? Smuggelhundar och lagligt importerade hundar är INTE samma sak.

Min hobby? "Det" är ingen hobby, HON är en del av mitt liv och min familj, get it straight.

Jag diskuterar inte med någon som använder förtryckande härskar metoder för att vinna diskussionstoner. Punkt.

Anmäl
2016-02-26 16:11 #9 av: VildaVittra

#8 Så du googlade alltså  inte. Soraya var en gatuhund som importerades till Sverige där hon just beskrevs som "lite blyg" från en av de organisationer som anses vara seriösa. Mer skräckslagen hund får du leta länge efter och hon rymde vid ett flertal tillfällen och undgick infångandet under flera veckor. Tycker du det låter som en seriös organisation? Samma organisation gav "utan anmärkning" på en hund utan höftledskula på en sidan.
Om dom förfalskar sådana intyg som inte kostar många kronor, hur många falska vaccinationsintyg finns det då inte?  

"Som sagt så är det en mycket större chans att hundar på semester kommer hem med parasiter osv än att de som importeras lagligt med riktiga dokument gör det."

Riktiga dokument? Det är exakt samma dokument som krävs oavsett om du importerar en gatuhund eller åker på semester med jycken. Och gatuhunden har haft fler "tillfällen" att utsättas för smitta än vad sällskapshunden haft. Så där har du också fel. Virala tumörer smittas genom parning samt möten nos mot nos, har du undersökt din hund för det? För det kan jag garantera dig att organisationen du köpte din hund ifrån inte har gjort. 

Och jo, hundägande är en hobby, oavsett vad du tycker. 

Läs gärna på vad härskarmetoder är, att någon kan ett ämne bättre än du är inte härskarmetoder. För det är ett väldigt fult sätt att försöka hävda att den man debatterar emot använder sig av sådana metoder. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-02-26 17:50 #10 av: Sjuttan

Så tråkigt att här finns medlemmar som inte kan föra en debatt utan att komma med aggressiva utfall!

Det är väl inte så många år sedan man såg i ett svenskt TVprogram, hur det fanns personer som åkte runt i Europa o köpte upp hundar.
Veterinärintyg utan undersökning o provtagning köptes av en oärlig veterinär.
Hundarna för illa under transporten, burar staplade på varann till taket i en skåpbil o fick varken vatten eller röstning på många dygn. Minns att en del av hundarna dog här trots svenska veterinärers insatser.

Själv adopterade jag en spansk hittehund genom en seriös förening, det gick utmärkt och Tora var till glädje i vår familj under många år.

Nästa hund jag köpte var en "begagnad" liten Chihuahuatik ca 1 1/2 år.
Barnfamiljen som hade henne kunde inte ha henne kvar!
Hon var veterinärbes i Wien. Om det var äkta eller inte känner jag inte till.

Denna lilla hund var fullkomligt vettskrämd för allting. Jag köpte henne ändå med glädje Eftersom jag som ensamstående pensionär kunde ge henne en lugn o stillsam miljö samt mycket tid och kärlek.

Troligen en var väl inte hennes föräldrar helt lämpliga som avelshundar. Hennes vinklar var mkt raka, värst bak, o p gr av detta har hon drabbats av brustet korsband och fått opereras, Har ändå inte blivit riktigt bra och man tror att även det andra kommer att brista.

I vilket fall har hon nu efter tre år blivit mycket tryggare och hoppar tom upp i knät på vissa besökare. Och jag tycker nog att hon numera har ett bra liv.

I vilket fall är den här sortens uppfödda hundar ett elände på MÅNGA sätt!
Även om det slutar bra för en del.
Så visst finns det all anledning att varna för smuggelhundar!
Aa

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2016-02-26 18:26 #11 av: Lilithium

Så med andra ord kan vi även lika gärna stänga ner all form av import?
Så mycket parasiter osv som kommer med fraktgods, mat, kläder m.m.
Argumentet håller inte, det måste ni väl se?

Anmäl
2016-02-26 18:37 #12 av: VildaVittra

#11 Ja, för mig skulle det gå utmärkt. Jorden skulle må mycket bättre då. Vi klarade oss ju dessutom utan importerade hundar förut, varför skulle vi inte göra det nu?

Är det detta du menar "Öppna gränserna helt, vi kan släppa in hundar med rabies också, för det kommer ju ändå hit andra sjukdomar"? Hur logiskt är det?

Nå, har du hunnit googla än och känner att du kan dela med dig av den kunskapen nu? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-02-26 18:56 #13 av: Lilithium

#12 Nu hittar du på eget, det sa jag inget om alls eller ser du i syne?

Som jag tidigare skrivit, klart det ska vara under kontrollerade förhållanden dvs tester osv är en självklarhet. Bättre sätt att testa behövs.

Denna artikeln bör endast handla om smuggelhundar eftersom det inte är detsamma som lagligt importerade hundar.

Jag tänker inte säga något om det organisationen för det hör inte till.

Anmäl
2016-02-26 19:54 #14 av: Sjuttan

Fick just se på Rapport ett reportage om att precis detsamma förekommer för fullt fortfarande!
Jag föll faktiskt i gråt!

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2016-02-26 22:11 #15 av: ChristineF

#14 Ja fy, det är fruktansvärt. Valpfabriker och smuggling ökar åter igen... :'(

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2016-02-28 00:02 #16 av: VildaVittra

#13 Nej, jag såg inte i syne, jag bara vidareutvecklade dina argument, jag tror inte du tänkte igenom dom riktigt. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.