Foder

Mammas köttbullar, kex och tuggisar mm.

2014-02-06 10:22 #0 av: Anna-Helga

Med tanke på vad som framkommer hela tiden om gifter och avfall i våra älsklingars foder och tuggben och godis, så kommer här en artikel om att göra sitt eget! Prova dig fram, bara fantasin och din hunds smak sätter gränser!

Tuggben:

Strimla kycklingfiléer, gärna ekologiska, svenska och så bra kvalitet som möjligt. Skruva, snurra, tvinna, fläta dem flera tillsammans eller var och en för sig. Lägg till strimlad lättkokt morot, kvistar av persilja (med skaft), gräs, maskros, broccoli, vitkål, nässlor eller annat som ger lite vitaminer. Torka på plåt i ugnen, 80 grader i några timmar  med ugnsluckan på glänt.

Råa köttbullar:

Blanda nötfärs/älgfärs med lite äggula och laxolja/rapsolja och klipp i persilja och riven morot. Krydda eventuellt med lite vtlökspulver.  Rulla bollarna och frys in de du inte ska använda. Servera som måltid eller som godis. Kom ihåg att hunden inte enbart kan leva på detta, det är bara en del av vad hunden behöver för sitt dagliga intag av föda!

Levergodis:

Koka lever (nöt eller lamm) i en timme. Häll av spadet och låt levern svalna. Skär sedan upp den i små bitar. Torka i ugnen till se är torra på ytan men mjuka inuti, det tar ca en och en halv timme. Ha även här ugnsluckan på glänt så fukten försvinner! Dela upp godiset i små portionspåsar och frys in det du inte ska använda direkt och ta fram efter behov och förvara det du ska använda de närmaste dagarna i kylskåp.

Torkad blodpudding:

Dela färdigköpt blodpudding i små tärningar och sprid ut dem på en plåt. Torka i ugnen på ca 80-90 grader med ugnsluckan på glänt i ca 45 minuter-1 timme eller när de är helt genomtorra. Godiset kladdar inte när det är färdigt och hundarna älskar det! Nyttigt är det också! 

Vetefria hundkex:

7-8 dl korn- eller rågmjöl, 2,5 dl havregryn, 3,5 dl varm buljong (kanske leveravkoket?), 0,5 dl olja, 2 ägg, 2,5 dl riven ost, 1 tsk vitlökspulver och eventuella grönsaker efter behag.

Blanda havregrynen med oljan. Häll över den varma buljongen och låt blandningen stå och svälla i ca 10 minuter. Blanda sedan i de andra ingredienserna och arbeta samman alltihop till en deg. Kavla ut degen centimetertjock på mjölat bakbord. Skär ut kex med formar eller i bitar eler hur du vill ha dem och lägg dem på bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i 10 grader i ca en timme. Stäng av ugnen med låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.

Lycka till!

Kom gärna med egna tips, idéer, bilder och synpunkter här i tråden nedanför! Det är roligt att få nya infallsvinklar och inspiration!


Anmäl
2014-02-06 12:01 #1 av: AnnaKarin

Många bra tips, tack! Blodpudding innehåller för det mesta lök sägs det så läs på innehållsförteckningen. 

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”
Anmäl
2014-02-06 13:49 #2 av: ChristineF

Kul! Ska prova göra tuggisar av kycklingfilé nån dag :)

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2014-02-07 12:38 #3 av: Wezza

Ska definitivt prova att göra sådana köttbullar av något slag! Skrattar Ska även försöka ge mig på blodpuddingen någon dag, hehe Cool

Medarbetare på Hundparkour.ifokus

Anmäl
2014-02-07 12:48 #4 av: Anna-Helga

Jag tar undan och gör vid sidan när jag lagar mat till familjen! :)

Anmäl
2014-02-08 12:12 #5 av: Wezza

Nu har jag gjort köttbullar, Smiley uppskattade dom verkligen Skrattar

Medarbetare på Hundparkour.ifokus

Anmäl
2014-02-08 18:52 #6 av: Anna-Helga

Blodpudding i miniformat är kanon till träning!

Anmäl
2014-02-10 13:11 #7 av: Swadika

Brukar rulla köttfärs i pyttesmå bollar och använda som godis, det är en stor favorit här hemma :) även blodpudding, men nu var det ett tag sedan jag köpte det, den som de hade utan lök har de slutat sälja här. 

Ska testa tuggbenen :D

Mvh Swadika
Sajtvärd på reborns 
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”

Anmäl
2017-07-07 20:06 #8 av: tiger tok

Skulle avråda från vitlökspulver, är ju fortfarande lök liksom.
Ska prova tuggbenen någon dag!

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2017-07-12 17:24 #9 av: Skogsvittra

Om jag inte var så äcklad av rå kyckling och lever skulle jag prova det, men det blir nog till att pröva blodpuddingen :D tror det kan bli en hit.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.