Aktivera din Chihuahua

Lek & Aktivering Del 2

2012-10-16 15:20 #0 av: Vemsan

Här kommer del två utav Lek & akitvering. Här får du några enkla tips på hur du kan aktivera din hund utomhus på ett roligt sätt.

Godissök på gräsmatta
För att hunden ska få använd nosen så passar det alldeles utmärkt med godissök på en helt vanlig gräsmatta. Du väljer själv om du bara kastar godisen och låter hunden springa efter, eller om du vill ge hunden kommandot stanna och sedan kasta godisen för att sedan ge kommandot sök. Till en början kan det vara bra att använda sig utav hundgodis med stark lukt eftersom hunden i början kan ha svårt att skilja på olika lukter.Godissök i skogen på olika ställen
Om du vill göra sökövningen lite svårare: varför inte ta med den till skogen? Där kan du gömma godiset i stubbar, under kottar, under löv. Vart som helst där hunden kommer åt godisen. Har hunden någon favoritleksak fungerar det att även använda den som ”sökobjekt”.

Balansövning i skogen
Att låta hunden balansera på nerfallna träd eller stubbar stärker hundens muskulatur samtidigt som det är en rolig övning. Till en början kan du be hunden att bara gå och balansera. Sedan kan du även be hunden att sitta, ligga eller göra något annat roligt trix. Belöna med godis eller leksak för att hålla motivationen uppe.

Apport
Denna övning går ut på att hunden ska komma tillbaka med det du kastat. Många använder denna lek/övning då hunden är valp och glömmer sedan bort den eftersom hunden kanske blir uttråkad eller att man helt enkelt tycker att hunden klarar det så pass bra att den inte behöver någon mer övning.
Det man kan göra då är att utveckla apporteringen. Kasta två leksaker, eller något annat hunden gillar att apportera, och bestäm vilken utav sakerna hunden ska hämta. Det underlättar om man då tidigare använt specifika ord/kommandon till de olika sakerna. Öka svårighetsgraden genom att kasta ännu fler olika saker eller att be hunden apportera något som den vanligtvis inte skulle hämta. Belöna med godis eller klappar då hunden gör rätt.
På bilderna: Casper, fotograferad av Vemsan.

Anmäl
2012-10-16 23:08 #1 av: Swadika

Mycket bra artikel :)

Mvh Swadika
Sajtvärd på reborns 
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”

Anmäl
2012-10-18 10:33 #2 av: Milliey

Bra artikel, måste testa balansövningen,balansera på stenar och liknande kör vi ibland, men nerfällda träd har jag inte tänkt på:)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.