2012-10-05 18:19 #0 av: Swadika

Att passivitetsträna är den absolut viktigaste träningen som finns för en valp, det är en förutsättning för att senare kunna ta med sig hunden överallt i vardagen.

Många vet nog att man ska aktivera och leka med sin lilla valp. Men att träna hunden på slappna av är minst lika viktigt. Att börja redan som valp är viktigt för att senare kunna få hunden att slappna av i stökiga och röriga miljöer.

 

Men vad är det då?
Jo, det är att man ska lära hunden att kunna slappna av, ta det lugnt och "bara vara"

 

Hur gör man det?

Man kan hjälpa valpen att slappna av. Då sätter man sig ner med hunden i knät och lugnt och försiktigt massera valpen över bröstet. Valpars största egenskaper är inte att sitta stilla, så att återigen hjälpa hunden kan man hålla fast hunden, på ett kärleksfullt sätt. Det är viktigt att det inte är bestämt eller hotfullt för valpen.

I början kan man göra så att så fort hunden slappnar av får den belöning och får gå därifrån. Ju mer man tränar desto mer ökar man tiden som hunden ska slappna av innan den får belöningen.

När man har hunden i knät är det viktigt att man själv är lugn, och man ska vara tyst. Man ska till exempel inte säga ordet ”nej” om hunden försöker smita. Utan istället berömma när den gör rätt genom en belöning. Tillslut förstår hunden att det inte hjälper att försöka fly utan slappnar av och lär sig tycka om det.

När hunden har lärt sig så tar man träningen ut. Man kan börja att träna någonstans ute där det är lugnt och sedan där det är mer och mer liv och rörelse. Tillslut kan hunden slappna av i alla miljöer.

 

Sedan kan man använda detta i vardagen. Man kan använda det tex när man ska klippa klor eller om man är i en miljö där det är stökigt, så kan hunden fortfarande slappna av. Detta är en stor hjälp i vardagen.

Tips: Man kan ha en filt som man alltid har med sig när man pasivitetstränar och då kan hunden koppla filten till att slappna av.

 

Artikel skriven av Sandra – Swadika


------------------------------------------------------------------------------
Källor:

http://www.stommelyckan.com/passivitet.htm
http://www.unt.se/inc/print/lar-din-hund-hitta-lugnet-1703698-default.aspx

Bilder:
http://old.wallcoo.net