Avel

Oreggad valp...

2017-09-02 11:00 #0 av: Maria Gr

Hejsan! Har under semestern köpt en valp som vi reggade i Jordbruksverket. Mitt misstag innan köp var att inte reagera på att kullen inte var reggade i SKK. Håller nu kontakt m uppfödaren/säljaren om att det vore bra om de reggade kullen i SKK oxå så att valparna räknas som renrasiga istället för som blandraser. Upplever att uppfödaren/säljaren kanske inte är så sugen på det trots att båda föräldrarna är reggade i SKK samt att det finns tidigare kullar på dem båda som är reggade. Vad gör jag nu? Har även erbjudit mig att stå för avgiften som hör till min valp.

Anmäl
2017-09-02 11:10 #1 av: Hera

Är valparna inte reggade är dom INTE renrasiga. Du kan inte göra ett jota. 

Kvittar vad du än betalar. Du har köpt en blandras och det ändras aldrig.

En skk uppfödare skiter aldrig i att regga sina valpar om det är rent mjöl i påsen. Det kan du vara säker på. Så lägg ned dina försök. "Uppfödaren" är inte "sugen" eftersom det är omöjligt.

Tyvärr har du nu bidragit till skitaveln på en utsatt ras. Sett till så att folk fortsätter tjäna på att busk"avla". Väldigt tråkigt.

Anmäl
2017-09-02 11:22 #2 av: Maria Gr

Det går att efterregistrera valparna men det är endast uppfödaren som kan göra det.

Sen tycker jag att ditt svar är lite hårt uttryckt om än jag förstår innehållet i det. Det finns en del bakomliggande orsaker till att de inte är reggade direkt som faktiskt är förmildrande. Synd att få det här bemötandet som ny medlem med en seriös fundering o som gärna hade tagit emot välmenande tips istället.

Anmäl
2017-09-02 11:28 #3 av: Hera

#2 Du inser väl ändå att en riktig uppfödare som avlar på riktiga hundar aldrig skulle skita i att registrera valpar från rena hundar?

Anmäl
2017-09-02 11:42 #4 av: Hera

#2 Jag tycker mest synd om hundarna.

Det finns inte "förmildrande" orsaker. Dom ville ha pengar och du gav det.

Det finns inga ursäkter idag, 2017, när man på två röda hittar information på nätet. 

(Tilläggsinlägg efter din redigering)

Anmäl
2017-09-02 11:54 #5 av: burmamys

Nu är jag insatt i katter, inte hundar, men jag tänker att det kanske är kombinationen av just de två hundarna som gör det problematiskt eller omöjligt att regga valparna? Om de fått kull på var sitt håll tidigare men inte tillsammans. 

Kanske föräldrarna är för nära släkt och att detta var en oavsiktlig parning? Eller någon av dem kanske har fått restriktioner, visat symptom på genetisk sjukdom med sen debut, ja det kan vara flera orsaker. Eller så har uppfödarna inte lust för att de har tappat intresset och då blivit snåla med de små utgifterna. Men jag vet ju inte, detta är bara mina spekulationer.

Sedan håller jag med om att tonen i svaret från Hera kunde vara mjukare för bättre effekt, även om jag håller med i sak.

Hoppas du får fler svar av folk som är kunniga i hundavel, annars skulle jag råda dig att skriva på Hundar ifokus istället.

Men troligtvis är det så att du har köpt en oreggad valp som därmed räknas som blandras, och i värsta fall bidragit till att oseriösa människor fåt fortsätta med oregistrerad och därmed okontrollerad avel. Men det är positivt att uppfödarna svarar dig, så jag hoppas det finns en bra förklaring till varför de inte registrerat valparna.

Lycka till!

Anmäl
2017-09-02 18:24 #6 av: ChristineF

Hej Maria!
Jag håller med tidigare båda talare om att det inte är seriöst och underligt att göra så som uppfödaren gjort. Ser ingen anledning att inte regga, så troligen är det något som hen döljer för dig tyvärr. Om man inte registrerar valparna i skk så kan man ju stå för att man har en kull blandraser, som det inte behövara något fel på, men där det inte finns några garantier på linjer och hälsotester. Däremot tycker jag tonen från Hera var lite väl hård, alla är vi nya i början och jag upplever det som att du nu är medveten och öppen för hjälp. Jag tror och hoppas att hon endast är arg på uppfödare som luras och inte dig som person.
Jag hoppas det löser sig oavsett hur du väljer att göra. Vill du ha en chihuahua så kanske uppfödaren kan tänka sig att ta tillbaka valpen, säg att du vill ställa ut och tävla t.e.x. för ett sista försök att registrera. Om du ändå behåller valpen som en blandas så håller jag tummarna att du får en frisk och trevlig familjemedlem iaf! Och att uppfödaren inte fortsätter luras...

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2017-09-02 20:11 #7 av: Hera

Även köpare har ett ansvar. Det är ju köparna som ser till att det kan fortgå. Slutar folk stödja skitaveln så försvinner den till slut eftersom ingen tjänar på det. 

Att läsa på om skk, rasavel och dylikt innan köp är inte mycket begärt i dagens informationssamhälle.

Jag kommer inte be om ursäkt för min ton. Det är oerhört tröttsamt att gång på gång se sånt här hända. Vad krävs för att folk ska ta ansvar?

Anmäl
2017-09-03 12:58 #8 av: ChristineF

Jag håller absolut med dig, ingen efterfrågan = mindre oseriös avel och smuggelhundar. Men vi lever även i ett samhälle där veterinärer, hundinstruktörer och andra kunniga som människor ser upp till predikar om att blandraser är friskare, att fysiskt våld/dominans löser alla problem och att vetemjöl, majs och soja är vettiga ingredienser i ett hundfoder.
Sen finns det ju även människor som inte använder Internet (av olika anledningar) och kan söka information på samma sätt, jag möter många i butiken och de litar då på tv/tidning och andra människor.
Det är ett jättesvårt problem att nå ut till alla individer, kanske något skk borde satsa ännu mer på.

Värd på Chihuahua 

Anmäl
2017-09-03 14:43 #9 av: Hera

Ja det hade inte skadat!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.